John Cleese binnenkort weer te zien in BBC-sitcom?

Keert John Cleese dan toch terug naar het kleine scherm? Volgens het hoofd van BBC comedy zijn er gesprekken aan de gang over een sitcom die speciaal voor de ster geschreven is, maar is het te vroeg dag om daarover grote verklaringen af te leggen. De ster uit "Fawlty Towers", "Monthy Python", "A fish called Wanda" en de "Harry Potter"-serie verklaarde tot voor kort steevast dat hij "voor geen geld ter wereld ooit nog televisie zou willen maken, en al zeker niet voor de BBC".

Cleese verklaarde vorig jaar in een interview met Shortlist magazine nog onomwonden dat de opdrachtgevers bij de Britse openbare omroep geen flauw idee hebben van waar ze mee bezig zijn. De voorstellen van de commerciële omroep ITV waren al evenzeer gestoeld op clichés, aldus nog Cleese.

Maar de Britse komiek zou nu blijkbaar toch van mening veranderd zijn want volgens Shane Allen, het hoofd van de humoristische programma's bij de BBC, voeren de omroep en de acteur gesprekken over "iets" waar hij zou kunnen in meespelen. "Het is een sitcom en het verkeert nog in het beginstadium", aldus Allen in de krant "Daily Telegraph".

Gevraagd naar een reactie op de eerdere uitspraken van Cleese over de BBC zei Allen dat "Cleese een god is van de comedy en dat de deur voor hem altijd zou openstaan".

De 74-jarige Cleese verdiende de laatste jaren vooral zijn brood met voiceoveropdrachten. Enkele jaren geleden, toen hij een rechtszaak over auteursrechten verloren had, stemde hij wel in met een reeks reünieoptredens van Monty Python. Geld vormde ook de drijfveer in 2008, na de echtscheiding van zijn derde vrouw, om op toernee te gaan met een soloprogramma dat hij cynisch zijn "Alimentatietoernee" noemde.

De woordvoerster van de BBC temperde de verwachtingen en zei dat "de omroep heel graag met Cleese zou samenwerken", maar ze stelde ook dat er nog niets bevestigd is en dat de omroep geen uitspraken doet over lopende onderhandelingen.