Michel in de strijd tegen terreur: meer bevoegdheden voor veiligheidsagenten

Bij het begin van het nieuwe politieke jaar stelt premier Charles Michel enkele maatregelen voor om de veiligheid van de bevolking te verhogen. Zoals: meer bevoegdheden voor veiligheidsagenten in de privé en makkelijker toegang van politieagenten tot privébewakingscamera's.

De Wetstraat heeft zijn zomerslaap stilaan achter de rug en dan wordt het tijd voor de grote rentrée-interviews. Ook de premier van dit land, Charles Michel, houdt die gewoonte in stand, met gesprekken met Sud Presse en Le Soir.

Eigenlijk hebben die gesprekken maar één echt onderwerp: niet de begroting, waar Michel zich op de vlakte houdt, hoe lastig die gesprekken zich ook aankondigen. Het gaat voornamelijk over de veiligheid in dit land. Met een paar opmerkelijke voorstellen.

Zo wil hij dat de politiediensten makkelijker toegang krijgen tot privécamera-netwerken van bijvoorbeeld supermarkten, ondergrondse garages en noem maar op. 

Vervolgens wil hij bewakingsfirma's meer bevoegdheden geven. "We zullen moeten toestaan dat privé-veiligheidsagenten een tas openen, bijvoorbeeld op een festival, om te zien of er geen wapens in verborgen zitten." Op die manier wil Michel ruimte creëren voor reguliere agenten.

Boerkiniverbod

En het kan haast niet anders of Michel heeft ook een mening over het boerkini-verbod, ook al huldigt hij een enerzijds/anderzijds-standpunt. Aan de ene kant gelooft de premier niet in een alomvattende wet. "Want hoe moet je een boerkini onderscheiden van een duikpak of een T-shirt waarmee kinderen verhinderen dat ze zich verbranden bij het zwemmen?"

Maar aan de andere kant wil hij wel dat de burgemeesters de macht krijgen om lokaal tussenbeide te komen als ze denken dat ostentatieve religieuze symbolen de openbare orde in het gedrang brengen.