Politie doodt brein achter aanval op café in Dhaka

In Bangladesh heeft de politie drie terroristen in een vuurgevecht gedood. Bij hen Tamim Chowdhury, het vermoedelijke brein achter de aanslag begin juli op een restaurant in Dhaka waar 20 mensen bij omkwamen, vooral buitenlanders. De aanslag werd opgeëist door IS.
AFP or licensors

Het vuurgevecht brak uit toen de politie een raid uitvoerde op een schuilplaats van militanten in Narayanganj, op 20 kilometer ten oosten van Dhaka. De militanten wilden zich niet overgeven, waarna de politie het vuur opende.

Onder de doden is Tamim Chowdhury, die zowel de Canadese als de Bengalese nationaliteit had en sinds de aanslag in Dhaka werd gezocht. Hij was de leider van Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh, een lokale islamistische beweging, die verboden is in Bangladesh. De groepering heeft trouw gezworen aan IS en wordt beschuldigd van de moord op tientallen buitenlanders of leden van religieuze minderheden.

Bij de gijzeling in Dhaka begin juli vermoordden minstens vijf terroristen twintig mensen in het restaurant Holey Artisan Bakery, in de wijk Gulshan. De slachtoffers waren negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalezen, een Amerikaanse en een Indiase. Ook twee agenten en vijf terroristen kwamen om.