Provinciale voetballers krijgen tot 2.000 euro per maand in "gesloten enveloppe"

Een op de drie amateurclubs geeft toe dat het grootste deel van de spelersvergoedingen in het zwart worden uitbetaald. Dat officieuze circuit is dus, ondanks de overheidsmaatregelen, nog altijd niet uitgeroeid. De uitgaven van een club uit de provinciale afdelingen kunnen tot 300.000 euro per jaar bedragen, wat met wit geld niet lukt.

Enkele jaren geleden legde een onderzoeksreportage van Panorama bloot dat het zwart geld welig tiert in het voetbal. De overheid nam daarop wel maatregelen, maar wist de problemen niet op te lossen.

Dit alles blijkt uit een enquête onder meer dan 1.200 Nederlandstalige voetbalverenigingen uit het Vlaamse en Brusselse Gewest, waar het Belang van Limburg over bericht. De bevraging maakt deel uit van een studie van KU Leuven in samenwerking met PXL Hasselt.

Uit de studie blijkt dat het aandeel van zwart geld in het provinciale voetbal globaal daalt, maar dat de clubs steeds inventiever zijn bij het omzeilen van de fiscus. Zo geven ze aankoopbonnen, geschenken, voordelen in natura, bedrijfswagens, tankkaarten, laten ze keukens plaatsen en zelfs huizen van de spelers renoveren.

Het beheer van een club kost handenvol geld, tussen 50.000 en 300.000 euro, zo wordt geschat. Dan volstaan de inkomsten van de toeschouwers, de kantine of lokale sponsors niet. Zeker als je ziet wat een speler verdient volgens de studie.

  • Tekengeld (meestal in het zwart): 500 euro
  • wedstrijdpremie (zwart én wit): 150 euro bij winst, 100 bij een gelijkspel en 50 euro bij verlies
  • onkostenvergoeding: maximum 0,3456 euro per kilometer (belastingvrij)
  • voordelen in natura

De betere spelers in de hoogste provinciale reeksen, zo zeggen de onderzoekers, krijgen tot 2.000 euro per maand in een gesloten enveloppe.

Belasten

Bij de stelling dat trainersvergoedingen evenveel zouden moeten worden belast als reguliere arbeid ging 72 procent van de ondervraagden niet akkoord. Bij dezelfde stelling over spelersvergoedingen gaat 65,5 procent niet akkoord.

Meest gelezen