Turkse leger bestookt Koerden in Syrië

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben in het noorden van Syrië stellingen gebombardeerd van rebellen die bondgenoten zijn van de Syrisch-Koerdische YPG-strijders. Het kwam ook tot gevechten tussen Turkse tanks en de Koerdische bondgenoten. Eerder deze week had Turkije een offensief ingezet om de strategische stad Jarablus te veroveren op IS en om de Syrische Koerden terug te dringen. Voor het eerst sinds het begin van dat offensief is een Turkse soldaat gedood.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Turkse tanks rijden naar Syrië vanuit Karkamis.

De Militaire Raad van Jarablus, een groep die deel uitmaakt van de door de Koerden gesteunde Syrische Democratische Krachten, zei dat de gevechtsvliegtuigen het dorp el-Amarné bestookt hebben, ten zuiden van Jarablus. De raad noemde dat een "ernstige escalatie" en zei dat er burgers gedood zijn bij de aanval.

Turkse militaire bronnen meldden dat vliegtuigen een "commandopost van terroristische groepen" gebombardeerd hadden ten zuiden van Jarablus. Ankara beschouwt de Syrisch Koerdische PYD-partij en haar militaire vleugel, de YPG-militie, als terroristische organisaties. De Verenigde Staten steunen de YPG, die een van de meest succesvolle milities is gebleken in de strijd tegen IS.

Turkije heeft woensdag een ongezien offensief ingezet in het noorden van Syrië om IS te verdrijven uit de strategische grensstad Jarablus. Syrische rebellenmilities, die vooral uit Arabieren en Turkmenen bestaan en niet uit Koerden, hebben Jarablus ingenomen met steun van Turkse elitetroepen, tanks en gevechtsvliegtuigen. Ze waren daarmee de Syrische Democratische Krachten te snel af, waarvan de Koerdische YPG een groot deel uitmaakt.

De Turkse interventie komt op een ogenblik dat de Koerden op het punt stonden om de verschillende gebieden die ze in het noorden van Syrië controleren, aan elkaar te smeden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en andere Turkse leiders hebben er geen geheim van gemaakt dat de Turkse invasie minstens evenzeer gericht is tegen de Koerden als tegen IS. Turkije wil vermijden dat de Syrische Koerden daar een autonoom gebied zouden creëren, dat dan steun zou kunnen geven aan de Turks Koerdische PKK.

Turkse soldaat gedood

Intussen zijn er in de buurt van el-Amarné ook gevechten losgebarsten tussen Turkse tanks en bondgenoten van de Koerdische strijders, en dat voor het eerst sinds Ankara eerder deze week gepantserde voertuigen naar zijn buurland heeft gestuurd. Daarbij is ook voor het eerst een Turkse soldaat gedood. Hij overleefde een raketaanval op een tank niet. Drie andere soldaten raakten gewond.

"De Turkse tanks zijn opgerukt tot aan de rand van al-Amarné in de provincie Aleppo, ten zuiden van de grens. Daarop zijn gevechten ontstaan tussen hen en strijders die steun krijgen van de Koerdische troepen", zo zei Rami Abdel Rahmane, de directeur van het Syrisch Observatorium van de Mmensenrechten.

Een bron binnen de semi-autonome Koerdische administratie in Syrië gaf aan dat groepen lokale strijders "momenteel betrokken zijn in gevechten met de Turkse tanks aan de grens van al-Amarné".

Volgens een Turkse overheidsfunctionaris graven de Turken onder bescherming van pantservoertuigen ook gaten om er een muur te bouwen die de grens met Syrië moet afsluiten. 

Rivalen en bondgenoten

De Militaire Raad van Jarablus zei naar aanleiding van de Turkse bombardementen op het dorp el-Amarné, dat de raad "de veiligheid in de grenstrook zal waarborgen, als ze onze strijdkrachten niet aanvallen."

De onlangs opgerichte raad zegt te bestaan uit mensen uit de buurt die als doel hebben Jarablus en de omliggende dorpen te bevrijden van IS. Maar zoals gezegd, de door Turkije gesteunde rebellen waren hen te snel af.

De Militaire Raad heeft zich aangesloten bij de Syrische Democratische Krachten (SDF, Syrian Democratic Forces), waarin verschillende Arabische milities zitten en de Koerdische YPG. De SDF worden gesteund door de VS, wat maakt dat de NAVO-bondgenoten Turkije en de VS nu verschillende kanten kiezen in het Syrische conflict. 

Donderdag, op de tweede dag van de Turkse inval in Noord-Syrië, hadden Turkse troepen al het vuur geopend op YPG-strijders, maar dat werd toen door de Turken omschreven als waarschuwingsschoten omdat de Koerden verder oprukten in plaats van zich terug te trekken. De huidige beschietingen van milities die deel uitmaken van de SDF, zijn duidelijk een verdere escalatie.

Dat lokt dan weer reactie uit, en verschillende milities uit de SDF hebben de Militaire Raad van Jarablus al hun steun toegezegd. Het "Noordelijke Zonnebataljon", een militie binnen de SDF,  zei in een verklaring dat ze op weg is naar het front bij Jarablus, om de Militaire Raad te helpen tegen "de bedreiging door groepen die toebehoren aan Turkije".

Het is overigens niet de eerste keer dat het tot schermutselingen komt tussen de twee groepen. Het afgelopen jaar is in het gebied rond Aleppo de spanning tussen de Koerdische YPG en zijn bondgenoten enerzijds en de door Turkije gesteunde rebellengroepen flink opgelopen, en het is al een aantal maal tot gevechten gekomen.

Daraya in handen regering

Nog in Syrië is Daraya, een voorstad van de hoofdstad Damascus, nu opnieuw volledig in handen van de regerinsgtroepen. 

De laatste rebellen zijn er met bussen weggevoerd, in uitvoering van het akkoord dat eerder gesloten werd tussen de rebellen en de regering. Dat hield in dat de rebellen hun zware wapens moesten achterlaten, en met hun handwapens naar Idlib gevoerd werden, een stad onder controle van de rebellen. De burgers werden naar gebied onder controle van de regering gebracht, van waar ze mogen gaan naar waar ze willen. 

Daraya, een van de eerste steden waar er vreedzaam geprotesteerd werd tegen het regime van president Bashar al-Assad, werd vier jaar lang omsingeld en belegerd door het regeringsleger. De toestand in de grotendeels kapot geschoten stad werd de laatste weken volkomen onhoudbaar.