160.000 bezoekers voor 21e Cultuurmarkt in Antwerpen

Vandaag vindt in Antwerpen de 21e Cultuurmarkt van Vlaanderen plaats. Bijna 170 instellingen en organisaties uit heel Vlaanderen stelden vandaag hun programma voor het komende jaar aan het publiek voor. Naar schatting 160.000 mensen kwamen een kijkje nemen. "Een topeditie", stelt schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&W).

De laatste zondag van augustus is het traditiegetrouw Cultuurmarkt in Antwerpen. Op 24 plaatsen in de stad stelden culturele instellingen en organisaties hun werking en het programma voor het komende seizoen voor aan het publiek. Bezoekers konden gratis een optreden meepikken: acteurs, comedians en muzikanten gaven voorsmaakjes van wat het nieuwe seizoen in petto heeft. Maar liefst elf musea openden gratis de deuren.

Op de Wapper creëerde Iedereen Leest een "leesplein", een rustige oase waar je in de schaduw onder een boom kon genieten van een goed boek, voorleessessies en een boekenmarkt. Daarnaast was er ook plaats voor klassieke muziek, die onder meer in het toekomstige museum DIVA en de Sint-Joriskerk weerklonk.

Het thema voor dit jaar was "urban". Let's Go Urban zorgde dan ook voor dancebattles waarbij telkens uit drie dansers de beste moest gekozen worden. Ook kleintjes vonden hun weg door Antwerpen: via de Vliegroute konden ze al stempelend de Cultuurmarkt ontdekken. 538 kinderen brachten een volgestempelde kaart binnen.

Dat het thema succesvol was, mag blijken uit de bezoekerscijfers. Naar schatting 160.000 bezoekers kwamen mee dansen, genoten van de optredens, deden mee met de workshops of kwamen tot rust op het leesplein van de Cultuurmarkt. "Vele tienduizenden cultuurliefhebbers vonden opnieuw hun weg naar de Cultuurmarkt van Vlaanderen. Cultuurmarkt 2016 was een topeditie", zegt Philip Heylen, schepen voor Cultuur van Antwerpen.