41 jaar geleden werden twee Indiaanse baby's verwisseld

Zo'n 41 jaar na hun geboorte hebben twee Indiaanse mannen in Canada ontdekt dat ze kort na hun geboorte verwisseld zijn, en opgroeiden bij de biologische ouders van de andere. "We zijn ontzet, verward en boos." Het verhaal is illustratief voor de achterstelling van Indianen.
De Cree-indianen blijven een achtergestelde bevolkingsgroep in Canada.

Het klinkt als een weekendfilm: in Canada werden in 1975, 41 jaar geleden, twee baby's verwisseld in de kraamkliniek in Manitoba. Dat ontdekten ze nu pas, en het gaf dit weekend aanleiding tot een emotionele persconferentie.

"Ontzet, verward en boos", zo zegden de twee mannen - Leon Swanson en David Tait jr. - te zijn. "Ik wil snel antwoorden, want dat gaat een grote impact op ons leven hebben." En in de categorie beter nieuws: de twee ouderparen hebben besloten om één grote familie te vormen. 

Het is een anecdotisch verhaal dat tegelijk ook een groter Canadees probleem in kaart brengt: de twee mannen zijn Cree, leden van een Indiaanse stam dus. Dat ze verwisseld werden, is vooral een teken van de falende ziekenzorg voor Indianen.

Eerder dit jaar dook al een ander geval van verwisselde baby's op in hetzelfde ziekenhuis, in een dorpje met amper 5.000 inwoners.

Volgens de Canadese minister van Volksgezondheid Jane Philpott illustreert dit verhaal "de dringende nood van de Indiaanse mensen aan een kwalitatieve ziekenzorg." Er komt ook een onderzoek naar het ziekenhuis, met de bedoeling om na te gaan of er nog meer baby's verwisseld werden. 

De nieuwe Canadese minister-president Justin Trudeau zet hoog in op wat hij de "verzoening" met de oorspronkelijke bevolking noemt, zeker omdat hun cultuur de voorbije jaren amper aandacht kreeg in het onderwijs.