"Dat moment, dat wordt beter met de jaren"

Het zootje ongeregeld dat de populaire muziekwereld uitmaakt, zakt vannacht opnieuw af naar New York om er de Video Music Awards van muziekzender MTV te zien uitdelen. En wie snode plannen heeft om op te vallen, bereidt die best goed voor. Want ze zouden wel eens jarenlange internationale roem kunnen opleveren, hoe bedenkelijk de plannen ook zijn. Zo zal Tim Commerford wellicht door het grote publiek meer herinnerd worden als relschopper tijdens de show in 2000, dan als bassist van de rockband Rage Against The Machine.
AP2000

Bassist Commerford was samen met zijn groep genomineerd in de categorie "Best Rock Video" met de video van het nummer "Sleep now in the fire". Die video was geregisseerd door niemand minder dan Michael "Bowling for Columbine" Moore. Maar het beeldje ging naar Limp Bizkit, tot groot ongenoegen van Commerford.

Commerford: "We moesten het opnemen tegen Limp Bizkit, een van de domste groepen ooit in de muziekgeschiedenis. Met een video die door de leadzanger gemaakt was. Dus, het was een wedstrijdje geregisseerd door Fred Durst versus geregisseerd door Michael Moore. Maar nog voor de winnaar aangekondigd was, waren de camera’s al op Limp Bizkit gericht. Ik heb toen tegen Michael gezegd: "Als die camera’s niet in onze richting komen, dan klim ik dat decor op en blijf daar zitten als een fucking waterfontein. Ik zal dan wat amok veroorzaken." "Tim, je moet je hart volgen", reageerde Michael." (ESPN Radio, februari 2015)

Gitarist Tom Morello: "Ik wist niets van Tims plannen. Ik had nooit verwacht dat het een avondje Tim versus de New Yorkse politie zou worden. Hij had wel het idee geopperd dat, mochten we winnen, we het decor zouden afbreken. Wat ik dan weer een onnozel idee vond." (Rolling Stone, september 2000)

"Nog voor Limp Bizkit op het podium was, zat Commerford al in het decor. Ik riep hem nog: "Doe dat niet", terwijl ik van schaamte in mijn stoel ineenkromp. Intussen zat hij daar al, van links naar rechts te bewegen, hopend dat het decor zou omvallen. Op de twee meest sexy mensen uit de muziekindustrie dan nog, Jennifer Lopez en D’Angelo."

Commerford: "Voor mij was dat protest serieus. Het was bovendien belangrijk. Het had niets te maken met twerken op het podium of om de gekkerd uit te hangen. Ook al leek het een vrij stom initiatief te zijn." (ESPN Radio)

Michael Moore: "Misschien had ik hem vooraf meer als een tiener moeten berispen. Maar dit is nu eenmaal rock-‘n-roll. Zulke dingen gebeuren. Dat mag geen verrassing zijn. Ik had bovendien het gevoel dat Tim zich tijdens die show verveelde. Hij wilde wellicht ook zijn ongenoegen uiten tegenover die commerciële MTV-poppetjes." (Rolling Stone)

Morello: "Limp Bizkit besefte niet wat er achter hen gebeurde. Terwijl Tim riep dat het allemaal bullshit was. De veiligheidsmensen wisten niet dat Tim een van onze bandleden was. Ze dachten dat het om een dolgedraaide fan ging. Ik vond dan ook dat er over-gereageerd werd op het voorval." Samen met een bodyguard van de groep werd Commerford geboeid weggevoerd door de politie en moest hij een nachtje in de cel doorbrengen.

Rage Against The Machine-leadzanger Zack de la Rocha: "Ik voelde me zo vernederd. Ik ben dan maar vertrokken en heb een lange wandeling gemaakt om alles op een rijtje te zetten." In oktober 2000 zou hij de groep verlaten.

Fred Durst reageerde na de uitzending laconiek: "Ik zou het jammer gevonden hebben mocht hij zich pijn gedaan hebben. Wat niet wegneemt dat ik hoop dat hij zijn hoofd eens zal laten onderzoeken." (MTV, juli 2000)

Uiteindelijk bleef Commerford achter zijn eigenzinnige aanpak van toen staan: "Ik verontschuldig me voor groepen als Limp Bizkit. Ik vind het erg jammer dat we een inspiratiebron waren voor dergelijke bullshit." (Rolling Stone, september 2015)

"Dat moment tijdens de uitreiking, dat is zoals goede wijn. Dat wordt beter met de jaren. Het voelt daarom nu ook beter aan dan toen. Ik vind het alleen jammer dat ik dat decorstuk niet kapot gekregen heb."

De grote kanshebbers vannacht voor de MTV Video Music Awards 2016 zijn de twee populairste zangeressen van het moment: Adele en Beyoncé. Beyoncé vestigt met elf nominaties een dubbel record: nooit eerder maakte ze kans op zoveel VMA's. Daarnaast haalde een artiest nooit meer nominaties binnen voor eenzelfde album.

lees ook