"Onderhandelingen over TTIP zijn mislukt"

De Duitse vicekanselier en minister van Economie Sigmar Gabriel (SPD) noemt de gesprekken met de Verenigde Staten over het vrijhandelsakkoord TTIP mislukt. Hij doet die uitspraak in een interview met de Duitse zender ZDF dat zondagavond wordt uitgezonden.
AFP or licensors

"De onderhandelingen met de VS zijn effectief mislukt, omdat we als Europeanen niet mogen toegeven aan de Amerikaanse vragen", aldus Gabriel. "Momenteel beweegt er niets over het thema."

TTIP zou de grootste vrijhandelszone ter wereld in het leven roepen, met zowat 800 miljoen inwoners. Maar aan beide kanten van de Atlantische Oceaan kwam forse kritiek op het akkoord. De onderhandelingen zijn al drie jaar aan de gang. Beide partijen mikken op de grote lijnen van een akkoord alvorens VS-president Barack Obama eind dit jaar het Witte Huis verlaat en zowel Frankrijk en Duitsland zich klaarstomen voor verkiezingen in 2017.

Over het vrijhandelsakkoord met Canada, CETA, is Gabriel meer optimistisch. De onderhandelingen over dat akkoord zijn afgerond door de Europese Commissie, maar na kritiek heeft de Commissie toegezegd dat de nationale en deelstaatparlementen hun zeg mogen doen over het verdrag. Gabriel is vol vertrouwen dat het Duitse parlement CETA zal goedkeuren, ondanks protest in zijn eigen SPD-partij.