De helft van de Duitsers wil Merkel weg

De helft van de Duitsers wil niet dat Angela Merkel voor een vierde keer aantreedt als bondskanselier, zo blijkt uit een peiling. De Duitse bondskanselier moet wel nog zelf beslissen of ze voor een nieuw mandaat gaat.

In de peiling die de krant Bild am Sonntag liet uitvoeren zegt 50 procent van de deelnemers tegen een nieuwe termijn voor Merkel te zijn, 42 procent is voor. Van de aanhangers van Merkels partij CDU wil 70 procent dat ze na de verkiezingen van 2017 aanblijft, terwijl 22 procent dat niet wil.

Merkel moet nog beslissen of ze zich al dan niet kandidaat zal stellen voor een volgende ambtstermijn als Duitse bondskanselier, de functie die ze al sinds 2005 uitoefent.

Als ze nog eens verkozen wordt tot bondskanslier kan Merkel het record van Helmut Kohl verbreken, die zestien jaar lang bondskanselier was.

300.000 vluchtelingen

Dat Merkel minder populair wordt, heeft te maken met de Wilkommenskultur die ze installeerde, haar asielbeleid met andere woorden. Meer dan de helft van de Duitsers, zo bleek onlangs nog uit een andere peiling, keurt dat af. 

Overigens verwacht Dutisland dit jaar "slechts" 300.000 nieuwe vluchtelingen, tegenover het miljoen van vorig jaar. Dat zegt het hoofd van de overheidsdienst voor migratie in Bild am Sonntag.