Eerste Turkse dode bij offensief in Syrië

Bij het Turkse offensief in Syrië is een eerste Turkse militair gedood. Volgens Koerdische media zijn ook drie Turkse tanks vernietigd, en zo blijft het conflict escaleren. De Turkse bombardementen zouden aan 35 burgers het leven hebben gekost.

De Turkse regering wil de grensstreek met Syrië zuiveren van terroristische elementen. Dat betekent net zo goed dat ze er de strijd aanbindt met IS als met de Koerdische rebellen. Vooràl met die laatste, zelfs, zo blijkt nu. 

Sinds het begin van het offensief vorige week, is nu de eerste Turkse militair gesneuveld. Er vielen ook al drie gewonden. Zaterdag vonden er gevechten plaats rondom Jarablus tussen Koerden en Turken. Eerder hadden die laatsten, samen met Syrische rebellen, Is verdreven uit het grensstadje. 

Overigens schoten Koerdische rebellen zaterdagavond raketten af op een politie-checkpoint in de buurt van het vliegveld van Diyarbakir. 

De Turken zelf laten zich ook niet onbetuigd. Bij Turkse artilleriebeschietingen en luchtaanvallen in het noorden van Syrië zijn volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium van de mensenrechten zeker 35 burgerslachtoffers gevallen.

"Minstens 35 burgers zijn gedood en vijftig anderen gewond door Turkse artilleriebeschietingen en luchtaanvallen zondagochtend op Jeb el-Koussa, een dorp ten zuiden van de Syrische plaats Jarabulus", aldus Rami Abdel Rahman, directeur van de ngo.