Electric Daisy-festival breidt nu ook uit naar India

Een van de grootste festivals van elektronische dancemuziek ter wereld, het Electric Daisy Carnival, trekt dit jaar voor het eerst ook naar India. India is nog relatief onontgonnen gebied op het vlak van dancemuziek. De organisatoren hopen dat de eerste editie, op 12 en 13 november in New Delhi zo'n 20 tot 25.000 bezoekers per dag zal lokken.

Het Electric Daisy Carnival -kenners hebben het over EDC- vindt sinds 2011 elk jaar plaats in Las Vegas, in het westen van de VS. De laatste editie in juni lokte meer dan 400.000 bezoekers verspreid over drie dagen.

Maar behalve in Las Vegas heeft EDC ook spin-offs in verschillende grote Amerikaanse steden zoals Dallas, Chicago en New York. De formule werd eerder ook al met succes naar het buitenland geëxporteerd. Zo zijn er tegenwoordig ook EDC-festivals in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Mexico en Japan.

Maar aan India leken de organisatoren van het festival zich niet te durven wagen. Niet zonder reden. De Indiase markt werd namelijk tot voor kort volledig ingepalmd door lokale artiesten. Ook logistiek gezien was het niet evident om in het land een groot festival op poten te zetten. De laatste tijd echter vinden ook grote westerse namen hun weg naar het land. En India heeft sinds kort zelfs een eigen dancefestival in Goa, in het zuiden van het land.

Voldoende reden, aldus de organisatoren van EDC om het er toch te proberen. "Met 1,2 miljard inwoners, waarvan de helft jonger dan 26 en vermoedelijk in het bezit van een smartphone, biedt India een enorm potentieel", aldus Pasquale Rotella, de stichter en zaakvoerder van de spin-off in Los Angeles. De bedoeling is om termijn 60 tot 70.000 bezoekers aan te trekken.

Het EDC-festival is het grootste dancefestival buiten Europa. Het festival biedt zijn bezoekers een fel gesmaakte combinatie van dancemuziek met een lichtfestival, kunstinstallaties en achtbanen.