Groen-voorzitster Almaci schopt naar politici "die hoofd niet koel houden"

Groen-voorzitster Meyrem Almaci zet zich af tegen het politieke discours van de voorbije weken, waarin volgens haar pessimisme, angst en verdeeldheid de toon voeren. "Tegenover de haat en de angst zetten wij menselijkheid en verbondenheid".

Tijdens het traditionele zomerweekend van Groen in Nieuwpoort haalde voorzitster Almaci uit naar de voorstellen die de afgelopen tijd werden gelanceerd, "en dit telkens onder het mom van het beschermen van normen en waarden".

Ze verwees naar voorstellen als de invoering van een boerkiniverbod, burgemeesters de macht geven om eigenhandig mensen te laten opsluiten of agenten die hun dienstwapen mee naar huis mogen nemen.

"De temperatuur steeg de afgelopen maanden niet alleen letterlijk. Vele politici, van rechts én links, zijn er deze zomer niet in geslaagd het hoofd koel te houden", aldus Almaci.

"Wat we de laatste tijd van veel politici horen is een pessimistische visie. Veel aanbieders in angst en verdeeldheid. Veel slogans en ideetjes die goed klinken, maar niet werken. Veel politici die mensen tegen elkaar opzetten en ophitsen."

Ze vernoemde John Crombez, de concurrent ter linkerzijde, niet expliciet tijdens haar specch. Dat deed ze wél in een interview met De Standaard dit weekend. "Crombez capituleert voor de rechtse praat", zei ze daar, verwijzend naar zijn nieuwe, "flinkse" koers. "

Volgens haar is het merendeel van de Vlamingen die verdeeldheid en polarisatie beu. "Daar hebben wij als politici een verpletterende verantwoordelijkheid. Wie keer op keer een zondebok zoekt, is net als de pestende bullebak op de speelplaats. Dat is niet het land dat ik ken."