Na de hittegolf, het onweer

Na de hittegolf, komt het onweer. Voorlopig alleen in Limburg, waar heftig onweer en windstoten gisteravond en de voorbije nacht de provincie hebben geteisterd. In Tongeren moest een festival worden stopgezet.
Archieffoto

Hevige onweersbuien met felle windstoten trokken gisteravond laat over Limburg. Vooral het zuiden en het oosten van de provincie kregen het hard te verduren.

In Tongeren was een tent van het muziekfestival Tongpop aan het Pliniuspark ingevallen, waarna de hulpdiensten besloten om het evenement stop te zetten en het terrein te evacueren. Twee aanwezigen liepen lichte verwondingen op. Zij gingen op eigen krachten naar het ziekenhuis.

In Kinrooi belandde een boom op een wagen met drie inzittenden. Na bevrijding door de brandweer bleken de inzittenden lichtgewond. De 100-centrale in Hasselt ontving gisteravond laat ongeveer 150 oproepen.

Tijdens het feest van Beverst-kermis (Bilzen) gingen twee tenten waaien. Ook daar moesten de mensen worden geëvacueerd en kregen ze onderdak in de sporthal Zonhoeve.

In Maaseik veroorzaakte het onweer problemen tijdens het Maze dancefestival aan de Heerenlaakweg. Een grote tent bleek ook daar instabiel te zijn tijdens de hevige windstoten. Aan de Venlosesteenweg bij een frituur kwam een omgewaaide boom op een personenwagen terecht, waarin drie mensen zaten. De brandweer van Maaseik haalde hen uit het voertuig. De drie inzittenden liepen lichte kwetsuren op.

Aan de Fabrieksstraat in Kinrooi sloeg de bliksem in op het dak van een woning, waarop zonnepanelen lagen. De bewoners geraakten tijdig buiten, maar de materiële schade in het huis was enorm door brand- en waterschade.

Vanaf vandaag wordt het weer trouwens overal minder goed. Eerst is het nog zonnig, maar vanaf de kust komen meer stapelwolken en zijn enkele plaatselijke buien mogelijk. Maandag wordt gevoelig frisser en wisselvallig met enkele buien. De dagen erna wordt het meestal droog en geleidelijk zonniger en warmer, zo voorspelt het KMI.