Nederlandse politie waarschuwt tieners voor speelgoedwapens

De Nederlandse politie start een campagne in de scholen om tieners op te roepen niet met speelgoedwapens rond te lopen. Met de campagne wil de Nederlandse politie voorkomen dat er nodeloos slachtoffers zouden vallen.

De jongste tijd krijgt de politie in Nederland wel 20 tot 30 oproepen per week binnen van burgers die denken dat ze op straat jongeren met een wapen zien. Vaak blijkt het om een nepwapen te gaan, maar zoiets kan tot gevaarlijke situaties leiden.

"Stel je voor dat tijdens zo'n procedure een tiener niet luistert en ook de aanwijzingen niet volgt, dan mag een agent een schot lossen", zegt Yvette De Rave van de Rotterdamse politie.

"Dat kan een waarschuwingsschot zijn, maar stel dat ze gaan rennen, dan mogen ze ook gericht schieten. Dat is wat ze absoluut willen voorkomen, zeker als het om een nepwapen gaat. En vandaar dat we deze campagne zijn gestart", klinkt het.

Bij ons heeft de politie van Gent onlangs een een man neergeschoten die met een wapen op straat liep. Dat bleek achteraf een gemanipuleerd alarmpistool te zijn. De man was even in levensgevaar.