NFL-quarterback weigert recht te staan tijdens volkslied

Colin Kaepernick, quarterback van de San Francisco 49'ers, heeft ophef veroorzaakt toen hij voor een oefenmatch weigerde recht te staan voor het volkslied. "Ik ga niet rechtstaan om eer te bewijzen aan de vlag van een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt."

De Amerikaanse vlag én het volkslied zijn een big deal in de VS. Daar hoor je simpelweg respect voor te hebben, of je bent geen goede Amerikaan. Vandaar dat de protestactie van de American Footballspeler Colin Kaepernick zo'n ophef maakt.

Kaepernick (28), quarterback op zijn retour van de San Francisco 49'ers, is een overtuigd aanhanger van Black Lives Matter en weigerde recht te staan toen voor een oefenmatch tegen de Green Bay Packers het volkslied speelde. 

"Ik ga niet rechtstaan om eer te bewijzen aan de vlag van een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt." Kaepernick zelf is gemengd zwart en blank, en groeide als adoptiekind op in een blank gezin.

"Dit is groter dan football, en het zou egoïstisch zijn om de andere kant op te kijken. Er liggen lijken op straat, en sommige mensen krijgen betaald verlof en komen weg met moord."

Zijn team en de National Footbal League (NFL) maakten geen halszaak van zijn protestactie. "Elk individu kan kiezen of hij deelneemt aan de viering van het volkslied", klinkt het bij de 49'ers.

Hoeft het gezegd dat de man op Twitter werd afgemaakt? Maar vanuit andere hoeken ook respect kreeg?