Standbeeld van Herman de Coninck onthuld in Zoo Antwerpen

In de Antwerpse Zoo is vanavond een standbeeld onthuld ter ere van dichter en journalist Herman de Coninck (1944-1997). Het gaat om een initiatief van het district Antwerpen en de erven van de Coninck. Het standbeeld is van de hand van kunstenares Elke Van Steenbergen en combineert de gestalte van de jonge dichter met het hoofd van de oudere en wat weemoedige de Coninck die kijkt naar de door hem erg geliefde dierentuin.

Herman de Coninck bezocht de Zoo niet alleen erg vaak, zijn oeuvre omvat ook verschillende gedichten die een dier uit de dierentuin als onderwerp hebben, zoals flamingo's, olifanten, neushoorns en giraffen.

De Zoo ging in op het verzoek van het districtsbestuur en de familie omdat het idee past bij het kunstpatrimonium waarover de Zoo al beschikt, met zowel historisch als hedendaags werk. Uiteindelijk werd als locatie voor het standbeeld de kiosk gekozen, de grens tussen het sinds kort openbare plein en het betalende deel in de vernieuwde inkomzone.

Het standbeeld staat niet op een sokkel en bestaat uit een lichaam in donkerblauw gepatineerd brons en een hoofd in beige marmer met ogen in wit marmer en barnsteen. Volgens het district toont het "de synthese van iemand die veel keek naar de dingen en zijn rake observaties tegelijkertijd met humor en een grote kwetsbaarheid met zijn lezer wist te delen".

Volgend jaar zal het twintig jaar geleden zijn dat De Coninck overleed. De dichter, die erom bekend stond dat hij de Vlamingen poëzie had doen lezen, overleed in 1997 plots in de Portugese hoofdstad Lissabon. De Coninck was er met enkele collega-auteurs voor een literair congres.

Meest gelezen