"Tientallen miljoenen dollars van VN naar entourage Assad"

De voorbije jaren zouden tientallen miljoenen dollar zijn overgemaakt van humanitaire organisaties naar topfiguren van het Assad-regime in Syrië. Het gaat om mensen en bedrijven die op de sanctielijst staan van de VS en de EU, aldus een onderzoek van de Britse krant The Guardian.

Het gaat om geld van humanitaire organisaties van de Verenigde Naties dat aan Syrische partners wordt uitgekeerd, die worden aangeduid door de Syrische president Bashar al-Assad.

Het gaat om Syrische overheidsdepartementen en liefdadigheidsorganisaties, waarvan er een aantal geleid worden door topfiguren van het Syrische regime. Onder hen zouden Asma al-Assad zijn, de vrouw van de president, en één van zijn naaste medewerkers Rami Makhlouf.

De Verenigde Naties ontkennen het bericht van The Guardian niet, maar zeggen dat ze wel moeten samenwerken met die organisaties om de hulp ter plekke te krijgen en dat ze controleren of dat geld wel terecht komt bij mensen die het nodig hebben.

De VN stellen ook dat de organisatie niet gebonden is aan de sanctielijsten van de EU of de VS, maar enkel aan de eigen lijst met sancties die door de Verenigde Naties zijn goedgekeurd.

Wie in Syrië kreeg wat van de VN?

  • 13 miljoen dollar voor een Syrisch overheidsprogramma om landbouw te stimuleren, ook al heeft de Europese Unie steun aan die departementen verboden
  • 4 milljoen dollar voor een energiebedrijf van de overheid, dat ook op de EU-sanctielijst staat
  • 5 miljard dollar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een bloedbank, maar het is niet duidelijk of militairen daar geen voorrang krijgen op burgers
  • 8,5 miljoen euro voor een liefdadigheidsorganisatie geleid door Asma al-Assad, die ook op de sanctielijst van de EU staat
  • 267.933 dollar voor een stichting die geleid wordt door Rami Makhlouf, neef en vriend van Assad, die banden heeft met regeringsmilities
  • 700.000 miljoen dollar voor Syriatel, een gsm-netwerk geleid door Makhlouf, die ook op de EU-sanctielijst staat

Onvrede bij het VN-personeel

Toch zeggen bronnen binnen de VN aan The Guardian dat ze het niet gemakkelijk hebben met de nauwe samenwerking met het Syrische regime. Het Assad-bewind eist dat de VN hulp via de eigen organisatis verdeelt in gebieden die het onder controle heeft. 

Critici stellen ronduit dat de VN-operaties in Syrië gecompromitteerd raken door de nauwe samenwerking met entiteiten binnen dat land die betrokken zijn bij de "repressie en de brutaliteit die veel van de humanitaire noden veroorzaakt hebben".

In juni stelden 50 humanitaire organisaties en mensenrechtengroepen al dat de VN zich te veel inschrijft in de logica van het Syrische regime en geen hulp verstrekt heeft aan gebieden die door rebellen worden gecontroleerd. Daardoor zouden duizenden burgers zijn gestorven. Of hoe humanitaire hulp -of chantage- een wapen wordt in een conflict.