VS waarschuwt Turkije voor verdere invasie in Syrië

De Verenigde Staten waarschuwen Turkije om te stoppen met aanvallen tegen Syrisch-Koerdische milities in het buurland. Die zijn "onaanvaardbaar" en moeten nu stoppen, zegt de VS tegen die andere lidstaat van het NAVO-bondgenootschap. De spanningen lopen intussen verder op tussen Washington en Ankara.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Al een week lang zijn Turkse tanks actief in het noorden van Syrië, gesteund door luchtbombardementen. Syrische rebellengroepen zoals het Vrije Syrische Leger (FSA) hebben met Turkse steun de grensstad Jarabulus kunnen heroveren op de terreurgroep IS.

Toch is dat slechts een dekmantel. Volgens de meeste analisten is het Turkse offensief in Syrië vooral gericht tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG, die nochtans de meest succesvolle vijand is van IS op de grond in Syrië.

De Amerikanen die de Koerden steunen met luchtaanvallen tegen IS, zijn boos. Volgens Brett McGurk, de speciale VS-gezant die de strijd tegen IS moet coördineren, zijn de Turkse aanvallen tegen andere Syrische groepen dan IS "onaanvaardbaar" en "moeten die meteen stoppen".

De Turkse regering is voorlopig nog strijdvaardig. "Niemand heeft het recht ons te vertellen tegen welke terroristische organisatie wij niet mogen vechten", zegt Omer Celik, de minister van Europese Zaken in Turkije. Toch is het geduld van de VS -dat de Syrische Koerden nodig heeft om IS in Syrië te verslaan- niet oneindig en zal de druk op Turkije wellicht fors toenemen. 

Turkse vrees voor aaneengesloten Koerdisch gebied

Turkije zegt dan wel strijd te voeren tegen de terreurgroep IS, het is een feit dat Ankara de aanwezigheid van die groep aan de grenzen erg lang geduld heeft. De recente bomaanslagen van IS in Turkije zijn volgens veel strategen dan ook slechts een dekmantel voor een militaire operatie die vooral gericht is tegen de Syrisch-Koerdische milities YPG.

Het voorbije anderhalf jaar hebben de Syrische Koerden zich erg succesvol getoond in de strijd tegen IS. Vanuit de betwiste grensstad Kobane hebben ze het noordoosten van Syrië zo goed als in handen gekregen. Dat gebied sluit overigens aan bij het autonome Iraaks-Koerdistan in het oostelijke buurland.

Meer naar het westen hebben de Koerden ook nog een enclave rond Afrin in handen. Enkele weken geleden hebben de Syrian Democratic Forces (SDF), een coalitie van Syrische Koerden, Arabieren, Assyriërs en Armeniërs, de strategische stad Manbij bevrijd van IS. Die stad ligt ten westen van de rivier de Eufraat en Turkije vreest dat de coalitie rond de Syrische Koerden nu de enclave Afrin gaat verbinden met de rest van het Koerdische gebied.

Turkije eist nu dat de Koerden zich terugtrekken tot het gebied ten oosten van de Eufraat. De VS sluiten zich daarbij aan, maar eisen dan wel dat Turkije de Syrische Koerden met rust laat. De strijd tegen IS lijkt zo al meer plaats te maken voor een strijd om het opvullen van het vacuüm dat zal ontstaan als IS in Syrië en Irak verslagen wordt. Een machtsvacuüm is meestal erg explosief.