Apple moet meer dan 13 miljard euro betalen aan Ierland

Apple moet meer dan 13 miljard euro betalen aan Ierland. De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de belastingafspraken tussen Apple en Ierland neerkwamen op illegale staatssteun. Ierland moet de onwettige steun van de periode 2003-2014 nu terugvorderen met rente. Het besluit van de Commissie kan de toon zetten voor beslissingen over andere grote bedrijven, in andere lidstaten.
A2012

Het Amerikaanse bedrijf heeft jarenlang van fiscale voordelen kunnen profiteren in het land. Het hoefde geen vennootschapsbelasting te betalen in Ierland. Om ook in andere Europese landen belastingen te ontduiken werd massaal winst naar Ierland geloodst. Ierland staat erom bekend een zeer gunstig regime voor multinationals te hebben. Ze betalen er maar 12% vennootschapsbelasting.

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager wil komaf maken met die constructies. "De Commissie kwam na onderzoek tot de conclusie dat Ierland Apple onwettig belastingfaciliteiten heeft verleend zodat Apple jarenlang aanzienlijk minder belastingen moest betalen dan andere ondernemingen", zegt Vestager. "Door deze selectieve behandeling bedroeg het effectieve tarief van de vennootschapsbelasting voor Apple in 2003 1% van haar Europese winst tot slechts 0,005% in 2014." Volgens de Europese steunregelingen zijn gerichte belastingvoordelen voor specifieke ondernemingen onwettig.

Grootste boete ooit

Dit is de grootste boete ooit, veertig keer meer dan de vorige boete en veel meer dan wat de meeste waarnemers verwacht hadden. Eerder kreeg ook Starbucks al een gelijkaardige boete omdat het ongeoorloofde staatssteun zou gekregen hebben in Nederland.

De Commissie laat weten dat dit bedrag verminderd zou kunnen worden mochten andere landen, inclusief de VS, het Amerikaanse bedrijf meer belastingen opleggen. België is voorlopig niet van plan dat te doen. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) wil eerst afwachten wat een beroep tegen de beslissing van de Commissie oplevert.

Apple had op voorhand al laten weten dat het in beroep zou gaan tegen de beslissing en heeft snel na de beslissing van de Commissie laten weten dat het dat effectief zal doen. "We gaan in beroep en hebben vertrouwen dat de beslissing terug wordt gedraaid", zegt de multinational. Apple vindt dat de Europese Commissie geen rekening houdt met de Ierse belastinsgregels en beweert dat het optreden van de Commissie de jobcreatie in Europa schaadt.

Ook de Ierse minister van Financiën Michael Noonan is het grondig oneens met de beslissing van de Europese Commissie en wil in beroep gaan. "Ierland heeft Apple geen belastingvoordelen toegekend", laat de regering weten. Voor Ierland staat er veel op het spel. Apple is een van de belangrijkste werkgevers in het land.

Geld is geen probleem voor Apple

Voor Apple is dit bedrag ophoesten alvast geen probleem. De 13 miljard euro is ongeveer 6% van de cashreserve van het bedrijf, die ongeveer 231,5 miljard dollar (207 miljard euro) bedraagt. Het bedrijf maakte vorig jaar ongeveer 52 miljard euro winst.

Meest gelezen