Belangrijkste woordvoerder van IS gedood in Aleppo

Abu Muhammad al-Adnani, de belangrijkste woordvoerder van IS, is gedood in Syrië. Dat heeft de BBC gemeld, op gezag van het nieuwsagentschap Amaq van IS zelf. Adnani werd volgens Amaq "een martelaar terwijl hij de operaties overschouwde om de militaire campagne tegen Aleppo af te slaan".
Adnani op een ongedateerde foto.

Abu Muhammad al-Adnani was in het Westen vooral berucht voor zijn oproepen om "lone wolf"-aanslagen te plegen en voor zijn compromisloze retoriek. Er wordt ook aangenomen dat hij het brein was achter een aantal aanslagen in Europa en elders.

Het is niet duidelijk of Adnani  - op wiens hoofd een prijs van meer dan 4 miljoen euro stond - gedood werd door grondtroepen of in een luchtaanval.

Adnani liet het laatst van zich horen in een audioboodschap in mei van dit jaar waarin hij moslims opriep om aanvallen uit te voeren in het Westen.

Adnani was een van de belangrijkste leiders van terreurgroep IS, en hij had een bijzonder lange staat van dienst. Hij werd in 1977 geboren in de Noord-Syrische stad Binnish als Taha Sobhi Falaha, en volgens Amerikaanse bronnen was hij een van de eerste buitenlanders die in Irak kwamen vechten tegen de Amerikaanse troepen na de invasie van 2003.