Frankrijk wil onderhandelingen over TTIP stopzetten

De Franse regering gaat de Europese Commissie in september vragen de onderhandelingen over TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, stop te zetten. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fekl gezegd.

Volgens Fekl is er in Frankrijk geen politieke steun meer voor de onderhandelingen. Hij zegt dat de gesprekken, die aan Europese kant door de Europese Commissie gevoerd werden in naam van de 27 lidstaten, gebukt gaan onder een onevenwicht ten gunste van de Amerikaanse standpunten.

"De Amerikanen geven niets of alleen kruimels (...), het is niet op die manier dat men tussen bondgenoten moet onderhandelen", aldus Fekl. Hij vindt dat de onderhandelingen "duidelijk en definitief" moeten worden stopgezet om "op een goede basis opnieuw te kunnen starten." Tijdens het weekend had de Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel ook al laten weten dat de onderhandelingen rond TTIP mislukt zijn.

Opportuniteit

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageert verontrust op de recente pessimistische verklaringen in Frankrijk en Duitsland over de TTIP-onderhandelingen. "Diegenen die de onderhandelingen tussen de VS en de EU over een omvattend handelsakkoord op de helling willen zetten, spelen met onze welvaart en die van de komende generaties", zegt Bourgeois. "Dit is een opportuniteit die we niet mogen laten schieten".

"Als open economie hebben wij het meest te winnen bij dit verdrag", zegt Bourgeois. "Daarnaast kan TTIP ook een wereldwijde standaard uitzetten voor toekomstige vrijhandelsakkoorden. Kortom: dit is een opportuniteit die we niet mogen laten schieten". Bourgeois lanceert ook een oproep om het debat eerlijk te voeren. Er wordt volgens hem immers veel foute informatie verspreid.

"Meer inspanningen van de VS"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) legt de schuld voor de stokkende onderhandelingen deels bij de Amerikanen. "Ik ben tijdens de laatste raden al tussengekomen om te zeggen dat we meer inspanningen willen van onze Amerikaanse partners, onder meer de toegang voor onze bedrijven tot de openbare aanbestedingen op het volledige grondgebied van de Verenigde Staten", benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken. "Er zijn ook te veel sectoren die voor Europese bedrijven gesloten blijven, onder meer de baggersector, waarvoor België bijzondere interesse heeft".

"We gaan de Commissie vragen ons te laten weten of er nog schot in het dossier kan komen", vervolgt Reynders. Is dat niet het geval dan moet de Europese Raad van de staats- en regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten tegen het einde van het jaar beslissen of de onderhandelingen voortgezet worden, of we wachten.

Als TTIP gerealiseerd wordt, ontstaat de grootste vrijhandelszone ter wereld, met zowat 800 miljoen inwoners. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan is het enthousiasme over het handelsverdrag de laatste tijd echter flink getemperd.

Meest gelezen