Al-Adnani, de man achter IS-propaganda en aanslagen

Abu Muhammad al-Adnani, het IS-kopstuk dat door een luchtaanval om het leven kwam, was geen kleine garnaal. Integendeel. De man stond als woordvoerder aan het roer van de weldoordachte propagandamachine van de terreurgroep én leidde de eenheid externe operaties. Aanslagen in het buitenland dus. "Hij was de grote man."

Abu Muhammad al-Adnani werd in 1977 geboren in de Noord-Syrische stad Binnish als Taha Sobhi Falaha. Zijn familie was extreem arm. Al-Adnani heeft naar verluidt een lange staat van dienst in de strijd tegen buitenlandse mogendheden. Volgens Amerikaanse bronnen was hij een van de eerste buitenlanders die in Irak kwamen vechten tegen de Amerikaanse troepen na de invasie van 2003.

Al-Adnani wordt ook als een van de stichtende leden van Al Qaeda in Irak en later IS beschouwd. Bij IS was hij "de grote man", vertelde een voormalige Duitse Syrië-strijder eerder deze maand in een interview met The New York Times. "Alles gaat terug naar hem." Al-Adnani werd beschouwd als dé woordvoerder van IS en stond zo aan het hoofd van de weldoordachte propagandamachine van de terreurorganisatie.

Tijdens maandelijkse vergaderingen besliste al-Adnani welke video's over de strijd van IS de wereld ingestuurd zouden worden, zo blijkt uit getuigenissen van opgepakte buitenlandse Syriëstrijders en informatie van verschillende inlichtingendiensten. Voorbeelden daarvan zijn de professioneel in elkaar gebokste, maar ontzettend gruwelijke video's van onthoofdingen van journalisten of andere gijzelaars en slachtpartijen overal ter velde. Allemaal met de bedoeling om nieuwe rekruten aan te trekken.

Uitroepen kalifaat

Al-Adnani was als woordvoerder destijds ook verantwoordelijk voor de communicatie waarin de terreurgroep hun veroverde grondgebied officieel als een islamitisch kalifaat omschreef.

Al-Adnani riep in mei van dit jaar moslims ook op om niet zozeer naar Syrië te komen, maar in de plaats daarvan wereldwijd tijdens de ramadan aanslagen te plegen tegen ongelovigen.

Twee jaar geleden had hij al een soortgelijke oproep gedaan om aanslagen in het Westen te plegen. "We waarschuwen jullie dat we in een nieuw tijdperk zijn beland", was de boodschap aan westerse landen. En tot mogelijke volgelingen: "Sta op en verdedig de staat van waar jullie ook mogen zijn."

Chef "secret service"

Maar al-Adnani stond ook aan het hoofd van Emni, een speciale eenheid die zowel de interne veiligheid verzekerde op het grondgebied dat IS in handen heeft, als IS-strijders naar Europa, Azië en Arabische landen stuurt om er aanslagen te plegen. Emni en dus al-Adnani kreeg daarbij van de top van IS carte blanche om IS-strijders uit alle gelederen van de terreurgroep te rekruteren en op te leiden, zowel nieuwelingen als doorgewinterde terroristen.

Die eenheid van als het ware special forces wordt als het belangrijkste radertje van IS gezien. Ze zijn verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs, leden ervan hebben naar verluidt de bommen gemaakt die op de luchthaven van Zaventem zijn gebruikt en ook de terrorist die op een strand in Sousse, in Tunesië, verschillende mensen doodschoot, werd door Emni opgeleid en uitgestuurd. De Belg Abdelhamid Abaaoud, een van de verantwoordelijken voor de aanslagen in Parijs, was een van de belangrijkste leden van deze eenheid.

Om een beeld te geven van al-Adnani's positie binnen IS: volgens de bovengenoemde Duitse ex-strijder werden alle door Emni opgeleide rekruten na hun opleiding geblinddoekt naar al-Adnani gebracht, waar ze persoonlijk aan hem trouw moesten zweren. De blinddoek ging al die tijd niet af. Op die manier wisten zelfs zij niet hoe al-Adnani eruit zag.

Gevolgen voor IS?

Al-Adnani was dus meer dan zomaar de woordvoerder van IS. Hij stuurde de voor de terreurgroep erg belangrijke communicatie aan, maar hij had naar verluidt ook en vooral het laatste woord over de aanslagen in het buitenland. Al-Adnani rapporteerde zelf maar aan één man: IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Er was zelfs sprake van dat al-Adnani al-Baghdadi zou kunnen opvolgen.

Geen kleine garnaal dus, die al-Adnani. Hij was dan ook een van de meest gezochte terroristen in de wereld en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had een premie tot 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Opmerkelijk detail: al-Adnani werd naar verluidt al twee keer opgepakt door de Syrische autoriteiten en zou een tijd in een Amerikaans gevangeniskamp in Irak hebben gezeten.

De dood van al-Adnani zou - de Verenigde Staten hebben die nog niet officieel kunnen bevestigen - dan ook een klap zijn voor de terreurorganisatie. Ze verliezen een belangrijke strategische en operationele leider. Maar aan de andere kant denken sommige terreurexperten dat al-Adnani ook vervangbaar is. En net als met andere gedode leiders, zal IS dat ook gewoon doen.