Antwerps theatergezelschap Berlin wint Cultuurprijs Podiumkunsten

De Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2015 gaat naar theatergroep Berlin uit Antwerpen. Het collectief werd vandaag in de bloemetjes gezet door minister van Cultuur Sven Gatz. De jury looft de laureaat om zijn "unieke interdisciplinaire artistieke aanpak".

Berlin werd vandaag gelauwerd op het Theaterfestival in deSingel. Aan de Vlaamse Cultuurprijs is een geldprijs van 10.000 euro verbonden en een trofee: het bronzen beeldje "La ultima isla" van Philip Aguirre.

”Als geen ander slaagt Berlin erin het publiek een bijzonder moment te laten beleven. Hun documentaire-aanpak levert een uniek soort theater op", aldus Cultuurminister Gatz. "De manier waarop Berlin verschillende disciplines verbindt, is een toonbeeld van hoe vernieuwend Vlaamse podiumkunsten kunnen zijn”.

Berlin werd in 2003 opgericht door Bart Baele en Yves Degryse (zie foto), samen rmet Caroline Rochlitz. Het beginpunt van elke voorstelling van hun hand is één of andere plek op aarde. Berlin brengt vaak een mix van fictie en non-fictie.  Stukken krijgen vaak een vervolgverhaal. Verschillende Berlinproducties waren dit jaar onder meer te zien op KunstenFestivaldesArts en Theater Aan Zee.

Meest gelezen