Getouwtrek over luchtaanval waarbij IS-kopstuk werd gedood

Rusland heeft vanmiddag de luchtaanval waarbij Abu Muhammad al-Adnani om het leven kwam, opgeëist. Al-Adnani was de belangrijkste woordvoerder van de terreurgroep IS. Hij stond bekend voor zijn heftige oproepen tot lone wolf-aanvallen. Binnen de Amerikaanse defensie wordt de claim van Rusland echter "lachwekkend" genoemd.

Volgens het Russische ministerie van Defensie maakte al-Adnani deel uit van een groep van een veertigtal strijders die gedood werden bij een bomaanval in de regio van Aleppo. "Tussen de terroristen bevond zich, volgens informatie die via verschillende kanalen werd bevestigd, al-Adnani, bekend als woordvoerder van IS", aldus het ministerie.

IS kondigde gisteren de dood van de man aan. De dag van zijn dood en de precieze omstandigheden werden niet meegedeeld. De Verenigde Staten bevestigden daarop dat de door hen geleide internationale coalitie een luchtaanval had uitgevoerd die gericht was op de nummer 2 van de terreurgroep. Ze konden zich toen niet uitspreken over het resultaat van die aanval.

Een niet nader genoemde bron bij defensie benadrukt nu bij CNN dat de VS achter zijn verklaring blijft staan. "Wij hebben de luchtaanval uitgevoerd die al-Adnani als doelwit had." De claim van Rusland noemt de bron "lachwekkend". De Amerikanen verwijten de Russen al langer dat ze vooral het regime van de Syrische president Assad proberen in stand te houden. Ze vragen de Russen in plaats daarvan meer achter IS aan te gaan.

De woordvoerder van het Witte Huis zei dat de administratie geen weet heeft van feiten die er op wijzen dat Rusland betrokken was bij de dood van al-Adnani.

Al-Adnani was een van de meest gezochte terroristen ter wereld. In mei nog riep al-Adnani moslims op om niet zozeer naar Syrië te komen, maar in de plaats daarvan wereldwijd tijdens de ramadan aanslagen te plegen tegen ongelovigen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had een premie tot 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.