"Belachelijk om te denken dat kwetsbare jongeren op 18 zelfstandig kunnen zijn"

Kwetsbare jongeren moeten beter voorbereid worden op hun vertrek uit een leefgroep als ze meerderjarig worden. Dat zegt Jan Bots, algemeen directeur van begeleidingscentrum Wingerdbloei in Deurne, als reactie op de dood van Jordy, een 19-jarige jongen die van ontbering stierf in de Blaarmeersen in Gent.
BELGA/CLAESSEN
Archieffoto

Afgelopen weekend werd het lichaam van de 19-jarige Jordy gevonden, in een tent in de struiken in het recreatiedomein Blaarmeersen in Gent. De jongen, die een mentale beperking had, zat tot zijn 18e in een jeugdinstelling. Hij kon langer in de instelling blijven, maar dat wilde hij niet. Hij stierf van de hitte en van ontbering.

Jan Bots is algemeen directeur van een begeleidingscentrum voor jongeren in Deurne. Hij roept op om een "naadloos traject" voor jongeren uit te werken, ook voor meerderjarigen. Bots wil ook dat jongeren sneller en beter worden voorbereid op het leven na 18.

"Het is toch belachelijk dat kwetsbare jongeren er alleen kunnen voorstaan op hun 18e", klaagt Bots aan op Radio 1. "Jongeren zonder ernstige problemen blijven gemiddeld tot hun 25e thuis wonen en zij hebben vaak wél de juiste ondersteuning en een netwerk om op terug te vallen."

Moeilijk maatschappelijk debat

Voor alle duidelijkheid: meerderjarige jongeren kunnen wel degelijk hulp krijgen na hun 18e, maar Jordy koos ervoor om autonoom te gaan leven. "We respecteren de autonomie van meerderjarigheid", zegt Peter Jan Bogaert van het Agentschap Jongerenwelzijn op Studio Brussel. "Ik kan begrijpen dat jongeren, na al die jaren in een instelling, op eigen benen willen staan. Dat is de drang naar autonomie."

"Vaak ontbreken de juiste sociale competenties en een sociaal netwerk om alleen verder te kunnen. In veel gevallen vragen jongeren dan wel voortgezette hulp en ze krijgen die ook redelijk snel. Zo zijn er verschillende vzw's die mensen uit een leefgroep samenbrengen."

Bogaert hamert op het belang van zo'n terugvalpositie. "Als jongeren zelfstandig gaan wonen, moeten ze hulp en begeleiding kunnen krijgen als het toch niet blijkt te lukken. Het is een moeilijk maatschappelijk debat, want hoe leg je maatregelen op aan iemand die meerderjarig is?", vraagt Bogaert zich luidop af.

Meest gelezen