Brussels Gewest stelt zich kandidaat als culturele hoofdstad van Europa voor 2030

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is kandidaat om in 2030 Europese culturele hoofdstad te zijn. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) kondigde het nieuws vandaag officieel aan op het Brussels Creative Forum in Bozar. Het gewest zal zijn kandidatuur indienen bij de volgende oproep waarop België kan intekenen. Dat is in 2024.

"Die deadline ligt weliswaar nog veraf, maar om een dergelijk omvangrijk project te kunnen laten slagen, moeten we heel wat voorbereidend werk verrichten. Bovendien kan het maar een succes worden als de hele sector in staat is zich achter deze doelstelling te scharen", verduidelijkte de Brusselse regeringsleider. De titel van culturele hoofdstad van Europa houdt heel wat potentiële positieve gevolgen in. Zowel voor het imago van het gewest op continentaal niveau, als voor de economische bloei dankzij de vele activiteiten en feestelijkheden die ermee gepaard gaan.

"Als hoofdstad van Europa en interculturele draaischijf is het niet meer dan normaal dat Brussel aanspraak wil maken op dit statuut", besloot een enthousiaste Rudi Vervoort.

Vorig jaar was Bergen één van de culturele hoofdsteden van Europa, in 2002 viel Brugge die eer te beurt en in 1993 was Antwerpen culturele hoofdstad.

Meest gelezen