Caterpillar sluit vestiging in Gosselies, 2.200 jobs verdwijnen

Graafmachineproducent Caterpillar gaat zijn vestiging in Gosselies bij Charleroi sluiten. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De 2.200 medewerkers verliezen hun job, drie jaar na een eerdere herstructurering.

Caterpillar hield gisteren al in Noord-Ierland een bijzondere ondernemingsraad. Omdat daar een sluiting werd aangekondigd, vreesden de vakbonden hier bij ons voor het ergste toen duidelijk werd dat vanochtend een soortgelijke raad in Gosselies zou plaatsvinden.

Hun vrees kwam uit, want de directie liet tijdens de vergadering verstaan de fabriek in Wallonië te willen sluiten en de productie te verplaatsen naar Frankrijk (Grenoble) en andere fabrieken buiten Europa.

De beslissing past volgens de directie in het wereldwijde herstructurerings- en besparingsplan van het bedrijf. Volgens Caterpillar daalt de vraag naar zware machines voor de bouw en dus moet de productiecapaciteit inkrimpen en de kosten naar omlaag, zo klinkt het. Een uitleg waar de vakbonden niet meteen genoegen mee nemen. Volgens hen deed de vestiging het goed. 

De 2.200 werknemers van de vestiging verliezen wellicht hun job. "Enkele tientallen arbeiders hebben na de aankondiging de fabriekshal verlaten en met grote bulldozers een van de grote toegangspoorten van de vestiging gebarricadeerd", zegt VRT-journalist Steven Dierickx ter plaatse. "Ze zijn verslagen en boos. Op de directie, maar ook op de aanwezige pers. Toen een cameraploeg de arbeiders wilden filmen, werden ze agressief. Ondertussen zijn de gemoederen al wat bedaard."

Overleg

De Waalse regering ontmoet vanmiddag de vakbonden van Caterpillar in Namen. Ook federaal premier Charles Michel (MR) en federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nemen aan de vergadering deel.

De aankondiging van de sluiting komt er drie jaar na een vorige grondige herstructurering. Toen werden meer dan 1.400 banen geschrapt.

Grimbergen?

Caterpillar heeft ook een distributiecentrum in Grimbergen, waar 700 mensen werken. Daar was geen bijzondere ondernemingsraad gepland en komen er ook geen maatregelen, zo heeft de topman van het Amerikaanse bedrijf bevestigd in een brief aan minister van Werk Kris Peeters.

Meest gelezen