Turkse tanks openen nieuw front in noorden van Syrië

Vanuit de stad Kilis zijn Turkse tanks vanochtend de grens met Syrië overgestoken. Ze hebben daar een nieuw front geopend en vallen er de terreurgroep IS aan. Turkije heeft echter andere strategische objectieven in Noord-Syrië en dat is het voorkomen van een aaneenschakeling van Syrisch-Koerdische enclaves tot een groot gebied.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De voorbije weken waren Turkse gepantserde eenheden gesteund door Syrische rebellen al binnengevallen in het gebied rond de grensstad Jarabulus. Ze hebben er de terreurgroep IS verjaagd, maar hun vliegtuigen en artillerie hebben ook de Syrisch-Koerdische groep YPG bestookt die op weg was naar Jarabulus.

Vanochtend zijn een twintigtal Turkse tanks en pantserwagens dan vanuit Kilis de grens overgestoken naar de Syrische grensplaats al-Rai, ten westen van Jarabulus. De Turken die ook nu weer gesteund worden door de Syrische rebellengroep FSA (Vrije Syrische Leger), leveren daar nu slag met de terroristen van IS. 

Kilis ligt ten westen van Jarabulus en het offensief lijkt er dus op gericht om het gebied dat IS in Syrië bezet, volledig af te sluiten van Turkije. Een antwoord op een aantal grote terreuraanslagen van IS in Turkije, zoals die in Gaziantep waarbij op 21 augustus 51 doden zijn gevallen bij de explosie op een huwelijksfeest.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Syrisch-Koerdistan is in de maak

Toch heeft de Turkse regering andere objectieven. Zo lijkt het offensief "Eufraat Schild" er vooral op gericht om te verhinderen dat de Syrische Koerden zo goed als de volledige controle zouden verwerven op het grensgebied tussen Syrië en Turkije. Ankara vreest dat de Turks-Koerdische PKK vanuit dat gebied aanvallen in Turkije zou lanceren.

Door de recente overwinningen op IS heeft de Syrisch-Koerdische militie YPG twee van de drie enclaves in het noorden van Syrië kunnen aaneensluiten, die van Kobane en die rond Hasakeh. Daar hebben de Koerden onlangs hun autonome regering uitgeroepen. De Koerden hebben zich bovendien aaneengesloten met Arabische, Aramese en Assyrische milities tot de "Syrian Democratic Forces" (SDF), een koepel met Amerikaanse luchtsteun. 

Meer naar het westen hebben de Koerden ook nog de controle over een enclave Afrin. De opmars van de SDF ten westen van de rivier de Eufraat richting Afrin lijkt die enclave nu ook aaneen te sluiten met Syrisch-Koerdistan. Bovendien worden de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen in Idlib en Aleppo door Koerdisch Afrin min of meer afgesneden van Turkije. Genoeg reden voor het Turkse regime om zich te mengen in de steeds complexer wordende oorlog in Syrië.