IS verliest laatste posities aan Syrisch-Turkse grens

De extremistische terreurorganisatie IS heeft haar laatste overblijvende posities aan de grens tussen Syrië en Turkije verloren. Dit zeggen het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en bij het offensief betrokken rebellengroepen. "Alle terroristische organisaties zijn verjaagd", verklaarde de Turkse premier.
AFP or licensors

IS, dat al verzwakt was in die regio, werd door het grootschalige Turkse offensief van de voorbije weken gedwongen om de grensstreek te verlaten. De terreurorganisatie is zo haar enige rechtstreekse verbinding met de buitenwereld kwijtgespeeld.

"De 91 kilometer lange grensstreek is helemaal beveiligd. Alle terroristische organisaties zijn verjaagd", verklaarde de Turkse premier Binali Yildirim.

Het Turkse offensief moest ook verhinderen dat Syrisch-Koerdische strijders de plaats van IS zouden innemen om zo een groot aaneengesloten gebied in handen te krijgen in Noord-Syrië. De door het westen gesteunde rebellen van het vrije Syrische leger zouden nu de controle over de streek overnemen.