Michel wil meer sereniteit in de regering

Premier Charles Michel (MR) wil meer sereniteit in de regering. Dat heeft hij gezegd in VTM Nieuws, in een reactie op het geruzie van de meerderheidspartijen de afgelopen weken. "Maar in een coalitieregering is het logisch dat elke partij zijn identiteit wil benadrukken." Hij wees er ook op dat er de regering intussen heel wat goede beslissingen genomen heeft waardoor de werkgelegenheid is toegenomen en het aantal faillissementen is teruggelopen.

Michel onderschreef de analyse van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de regering op begrotingsvlak achterloopt. "We hebben veel gedaan inzake jobcreatie, maar het budgettaire traject is niet evident", aldus de eerste minister die naar externe factoren als veiligheid en migratie wees als verzachtende omstandigheden. "De realiteit is dat de parafiscale druk is gedaald en dat er in 2015 meer dan 37.000 jobs zijn bij gekomen".

Prioriteit voor de premier zijn bijkomende sociaal-economische maatregelen om de economie te versterken. Daarnaast herhaalde hij zijn pleidooi voor een nationaal pact met de deelstaten voor grote investeringen rond mobiliteit, energie, veiligheid en de digitale sector. Doel is een strategie te ontwikkelen om in de komende 15 jaar de groei te versterken. Voor de financiering kijkt hij deels naar de overheid, deels naar de bedrijven.

Meest gelezen