"Ik praat omdat België het recht heeft te weten dat dit gebeurt"

Een Vlaamse journalist die stage deed bij de Belgische tak van de krant Zaman is door een Turkse staatsadviseur benaderd met de vraag een lijst met de Belgische abonnees van de Gülenistische krant aan hem te geven. Dat schrijft De Morgen. In "De wereld vandaag" doet de jonge vrouw haar verhaal.

"Ik kon het hele verhaal eigenlijk moeilijk geloven. Ik dacht dat ik in een maffiafilm was terechtgekomen." Zo blikt de Vlaamse journalist Anne Van Roste in "De wereld vandaag" terug op de vreemde historie die haar enkele maanden geleden is overkomen toen ze als studente journalistiek stage liep bij de Belgische redactie van de Turkse en Gülenistische krant Zaman.

"Als onderwerp voor mijn eindwerk had ik gekozen voor de AKP in België (de partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, nvdr.)", zegt ze. "Hiervoor ging ik enkele prominente figuren van die partij in ons land interviewen. Zo is de bal aan het rollen gegaan."

Vliegtuigtickets

Op een bepaald moment kwam ze in contact met een man die zich voorstelde als een Turkse staatsadviseur. Na enkele gesprekken vroeg hij haar om een lijst met de namen van de Belgische abonnees van Zaman. De staatsgreep van 15 juli in Turkije had op dat moment nog niet plaatsgevonden. Zoals bekend schrijft Erdogan die sinds dag één toe aan de predikant Gülen en zijn aanhangers.

"Waarom hij die lijst vroeg, heeft hij mij nooit verteld. Wel wou hij dat ik op 16 juli met de lijst in Ankara zou staan. De tickets hiervoor waren al geboekt. Ik heb foto's gezien van vliegtuigtickets met mijn naam op. Als ik wilde, kon ik ook in Turkije gaan studeren of werken."

"Achteraf gezien is het vreemd dat hij die lijst daags na de staatsgreep wou hebben. Op een bepaald moment werd hij zelfs wat wanhopig. Ik kreeg een bericht via Whatsapp waarin letterlijk stond dat ik hem erg gelukkig zou maken indien ik met de lijst naar Ankara zou komen."

"Ik wou weten hoe ver hij zou gaan"

"Uit interesse heb ik lang ja noch nee geantwoord op zijn vraag. Ik wist ook niet of hij echt een Turkse staatsadviseur was. Ik wou weten hoe ver hij zou gaan. Ik was nog bezig met mijn eindwerk en was benieuwd of hij het meende."

"De hogeschool geeft natuurlijk geen handleiding wat te doen in geval een Turkse staatsadviseur je benadert. Na een poosje begon ik me af te vragen of ik iets verkeerds had gedaan. Vrij laat, eind juni, heb ik mijn hoofdredacteur bij Zaman op de hoogte gebracht." De lijst met abonnees heeft ze de staatsadviseur uiteindelijk nooit overhandigd.

De Belgische editie van Zaman bestaat inmiddels niet meer. Vorige week kondigde de raad van bestuur aan de publicatie te staken, onder meer uit veiligheidsoverwegingen. "Ik weet niet waar dit zal eindigen", zegt Van Roste tot slot. "Ik heb heel lang gezwegen. Nu praat ik toch omdat ik vind dat België als land het recht heeft te weten dat dit gebeurt."