AXA schrapt 650 banen in komende twee jaar

Bij verzekeraar AXA verdwijnen de komende twee jaar 650 banen. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Het resterende personeel zou loon moeten inleveren. Volgens CEO Jef Van In is de herstructurering nodig om marktleider te blijven in 2020.

De bijzondere ondernemingsraad was pas vrijdag aangekondigd, wat de vakbonden deed vermoeden dat er slecht nieuws zou komen. Ze hebben gelijk gekregen: de komende twee jaar worden 650 banen geschrapt. Volgens de Franstalige liberale vakbond moeten 300 personeelsleden al vertrekken voor het einde van het jaar. Er is intussen al een procedure opgestart om over te gaan tot collectief ontslag.

De vakbond had het eerst over 850 jobs die zouden verdwijnen, maar AXA zelf spreekt in een persbericht over 650 banen.

Herstructurering

De jobs sneuvelen allemaal bij de verzekeringstak van de Franse groep. De bankactiviteiten blijven ongemoeid. Die doen het immers wel goed. Volgens LBC-secretaris Vic Van Kerrebroeck heeft AXA niet alleen de intentie om banen te schrappen, maar zou het personeel dat wel aan de slag kan blijven, moeten inleveren op loon. De vakbonden kregen te horen dat de lonen bij AXA 20 procent hoger liggen dan het gemiddelde in de sector. Daarom wil het bedrijf snijden in de lonen en de groepsverzekeringen. "Van de 150 miljoen euro geplande besparingen moet twee derde van de lonen komen", aldus Van Kerrebroeck.

AXA heeft nu om het statuut van een "onderneming in herstructurering" gevraagd. Dat betekent dat het de leeftijd voor vervroegd pensioen zou kunnen laten dalen tot 55, om zo naakte ontslagen te vermijden. Vanaf 2017 geldt die maatregel niet meer. Een herstructurering mag maximaal twee jaar duren. Of er daarna nog jobs verdwijnen, is nog onduidelijk. Bij de verzekeraar werken nu iets minder dan 4.000 mensen.

Andere strategie

De directie van AXA zegt dat ze zich voortaan vooral wil focussen op schadeverzekeringen en pensioenopbouw en niet langer op beleggingsverzekeringen. Door de lage rentes op de financiële markten hebben niet alleen banken maar ook verzekeraars het moeilijk. Zo zag AXA zich enkele weken geleden genoodzaakt om de levenslang beloofde hoge rente van op een populair spaarproduct, Crest20, te verlagen.

De verzekeraar wil daarnaast 200 miljoen euro vrijmaken om te investeren in de digitale transformatie. Het bedrijf wil ook een betere kostenstructuur, met oog op meer efficiëntie en flexibiliteit.

"AXA is momenteel zeer solide en het doel is om dat te blijven", zegt CEO Jef Van In, die naar eigen zeggen wil dat AXA ook in 2020 marktleider op de Belgische verzekeringsmarkt blijft. "In het verleden hebben we reeds belangrijke inspanningen geleverd, maar de omgeving verandert zo snel op het vlak van digitalisering, dat we ons moeten aanpassen aan deze wijzigingen en de veranderende verwachtingen van onze klanten."
 

Meest gelezen