Bastille zingt De Warmste Week van StuBru op gang

Goede tradities zijn er om voortgezet te worden. Daarom pakt Studio Brussel dit jaar van 18 tot en met 24 december opnieuw uit met De Warmste Week vanop De Schorre in Boom. Bastille trapt de actie af met een concert op 28 september in de AB, ten voordele van Unicef. Alle andere goede doelen zijn vanaf vandaag te vinden op www.dewarmsteweek.be

Music for Life wordt dit jaar opnieuw georganiseerd in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Gerrit Rauws van de Koning Boudewijnstichting vertelde vanmorgen bij Linde over het belang van de actie.

"Zo'n actie heeft enorm veel impact op de verenigingen en ze zijn dan ook heel blij dat ze kunnen meedoen. De meeste verenigingen krijgen meer dan 1.000 euro, sommige veel meer. Voor een grote vereniging is dat veel, maar voor kleine, minder bekende verenigingen is dat een belangrijk deel van hun budget, waardoor ze bv. nieuwe initiatieven kunnen opstarten. Ze merken ook dat hun naambekendheid toeneemt, dat ze meer vrijwilligers aantrekken."

"De verenigingen merken de impact van Music for Life het hele jaar door", aldus Rauws. Hij haalt het voorbeeld aan van de vzw Ambulancewens die de wensen vervult van patiënten uit de palliatieve afdelingen. "Zij hebben dit jaar eindelijk een ambulance kunnen kopen, dus dat is een prachtig initiatief."

AP2007

Bastille for Life

De allereerste actie van Music for Life wordt georganiseerd door Bastille, dat kondigde de Londense rockband vanmorgen zelf aan tijdens een Facebook Live. "We hebben Unicef gekozen omdat ze zich overal ter wereld bekommeren om kinderen, en meer in het bijzonder voor hun inzet voor de kinderen in Syrië. Het is gewoon een steengoede zaak om te ondersteunen."

"We zijn echt blij dat we kunnen meewerken aan de actie", zei Dan Smith van Bastille even later aan de telefoon bij Linde. "Elk klein beetje dat we kunnen doen... Wij kunnen het ons niet voorstellen: zo in gevaar zijn dat je alles, je thuis, je werk, je school, achterlaat. Het is gewoon vreselijk en ik ben blij dat wij niet in die situatie zitten. Ik ben maar een idioot in een band, maar ik denk dat je echt harteloos moet zijn om er ongevoelig voor te blijven."

Bastille geeft op 28 september een exclusief concert in de AB ten voordele van Unicef. "Oh my god, als je al hun hits op een rijtje hoort, dan weet je dat dat een massief feest gaat worden", aldus Linde Merckpoel.

"We hebben al twee keer in de AB gespeeld en het was een van onze favoriete optredens tijdens onze vorige tournee dus we kijken er heel erg naar uit om er opnieuw te staan. Het is echt fijn om in een kleine zaal te spelen en iedereen te zien staan en op en neer te zien springen", aldus nog Dan Smith. Het nieuwe album van Bastille verschijnt vrijdag dus dat betekent ook dat er op 28 september heel wat nieuwe nummers op de playlist zullen staan. "Hopelijk vergeven onze fans ons als we de nummers nog niet zo goed spelen."

"Van onze blauwe sokken geblazen"

Bij Unicef zijn ze in de wolken met de keuze van Bastille voor hun organisatie als goede doel. "We zijn er toch wel even van onze cyaanblauwe sokken geblazen", aldus een blije Philippe Henon bij Linde. "Het is fantastisch nieuws. De collega's bij Unicef Belgium zijn heel enthousiast en mijn vier tieners thuis al zeker." Unicef bestaat dit jaar 70 jaar en is uitgegroeid tot de grootste kinderrechtenorganisatie ter wereld. De organisatie zorgt niet alleen in Syrië, maar ook in de buurlanden Jordanië en Libanon voor de opvang en de begeleiding en het onderwijs van kinderen."

"De Syriëcrisis is een voorbeeld van hoe noodsituaties vooral het leven van kinderen beïnvloeden. In Syrië is dat heel extreem, daar hebben we te maken met een verloren generatie. De kinderen die nu in Syrië naar het eerste leerjaar gaan - als ze die kans al krijgen - hebben nooit iets anders gekend dan oorlog."

© Jokko

Ketnet Koekenbak

Ook Ketnet doet dit jaar overigens mee met De Warmste Week. De jongerenzender houdt een Ketnet Koekenbak. "De bedoeling is om tussen 7 en 24 december zoveel mogelijk koekjes te bakken en te verkopen voor een goed doel naar keuze", vertelden Sien en Leonard van Ketnet bij Linde.

"Het is de bedoeling dat je met je klas een goed doel kiest en een recept van een lekker koekje kiest en de koekjes gaat verkopen voor dat goede doel", verduidelijkte Sien die beloofde dat elke klas die meedoet een speciaal bedankje zal krijgen. Alle informatie over de Ketnetactie vind je op de site van Ketnet.

Warmathon nu ook in Brussel

Ook dit jaar zal in de vijf provinciehoofdsteden een Warmathon gehouden worden. Voor het eerst zal er ook in Brussel - in samenwerking met het Brusselse mediaplatform Bruzz- 2,5 kilometer gestapt of gelopen worden voor het goede doel. Minister voor Jeugd, Media, Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open VLD) verklapte vanmorgen bij Linde al meteen de locatie.

"Ik hoop dat zowel Vlamingen als Brusselaars zullen meelopen. Zo'n actie geeft niet alleen een goed gevoel aan wie meedoet, maar je steunt ook een goed doel", aldus Gatz die beloofde om zelf ook mee te lopen.

Alle informatie over de goede doelen vind je op www.dewarmsteweek.be