Bestuurder vluchtmisdrijf Passendale wellicht gevlucht naar Polen

De bestuurder die in Passendale een fietser aanreed en wegvluchtte, is geïdentificeerd. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Ieper. Het gaat om een 39-jarige man uit Polen die wellicht naar zijn thuisland is gevlucht.

Een 21-jarige fietser keerde in de nacht van zaterdag op zondag terug naar huis van een fuif toen hij rond 3.20 uur werd aangereden door een bestelwagen in Passendale, een deelgemeente van Zonnebeke. De jongeman raakte zeer zwaargewond, maar is intussen buiten levensgevaar. 

Politie en parket gingen meteen op zoek naar de bestuurder van de bestelwagen die na de feiten vluchtmisdrijf pleegde. Twee verklaringen, die er kwamen na het opsporingsbericht, hebben nu tot een doorbraak geleid. Het zou gaan om een man die in Polen woont en ondertussen weer gevlucht is naar zijn thuisland. 

Twee andere personen die samen met de man in de wagen zaten, konden wel al worden gearresteerd. Een van hen, een vrouw van 19, is intussen weer vrijgelaten. De andere, een man van 39, is aangehouden wegens schuldig verzuim.

"Als burger ben je bij een ongeluk verplicht na te gaan of iemand in gevaar verkeert", legt VRT-journalist Sofie Demeyer uit. "Zij hadden de bestuurder dus moeten dwingen om te stoppen om na te gaan of ze hulp konden bieden aan een persoon in nood."

De aangehouden man moet komende vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Een derde inzittende van de auto, een Poolse vrouw, wordt nog gezocht, samen met de bestuurder.

Welke straf riskeert de dader?

De maximumstraf voor iemand die vluchtmisdrijf pleegt met gewonden of doden, ligt momenteel op 2 jaar cel en 30.000 euro boete. Daarnaast kan ook het rijbewijs voor minstens drie maanden worden afgenomen en moet de dader het theoretische en praktische rijexamen weer afleggen en een psychologische screening ondergaan.

Maar liefst twaalf keer per dag gaat een bestuurder op de vlucht na een ongeval met gewonden. In meer dan de helft van die gevallen gaat het om mensen die rijden onder invloed, zonder verzekering of zonder geldig rijbewijs. Bij het aantal ongevallen met enkel materiële schade, loopt het aantal bestuurders dat vlucht zelfs op tot meer dan tweehonderd per dag.