Er hangt een reukje aan Ikea in Zweden

Verschillende inwoners van Älmhult in het zuiden van Zweden stappen naar de rechter omdat de lokale vestiging van Ikea een geur van uitwerpselen in hun buurt verspreidt.

De Ikea in Älmhult stinkt. Letterlijk. Al jaren klagen de bewoners van de wijk Västra Backgatan over een erg kwalijke geur die van de lokale vestiging van de meubelwinkel afkomstig is en die naar niks minder dan uitwerpselen ruikt.

De problemen begonnen in 2012 toen de Ikea van Älmhult naar een nieuwe plek in de gemeente verhuisde. Het afvalwater van de winkel werd aangesloten op het rioleringsnet, maar blijkbaar liep daarbij iets fout. Al snel doken de eerste klachten over geurhinder op.

Het gemeentebestuur bleef niet bij de pakken zitten. Het sloot afvalwaterputten hermetisch af, voerde verschillende tests uit en spoelde leidingen schoon. Dat mocht evenwel niet baten.

In januari jongstleden stuurde de gemeente controleurs naar Ikea om de installaties voor de afvoer van afvalwater en vet te inspecteren. Die bleken slecht onderhouden. Hierop heeft de winkel in mei nieuwe installaties aangebracht. Helaas blijft de geurhinder tot op vandaag duren.

Vandaag meldt de lokale krant Smålänningen dat verschillende buurtbewoners met hun klachten naar een speciale milieurechtbank zijn getrokken. Die moet nu bepalen of en welke maatregelen Ikea moet nemen.

Ikea in Älmhult is niet de eerste de beste. Het was hier dat stichter Ingvar Kamprad in de jaren 50 zijn eerste winkel opende. De winkel in kwestie is vandaag de zogenoemde "flagshipstore" van de meubelgigant.

lees ook