Is de wilde mango de redding voor de zieltogende cacaoboon?

Boter afkomstig van de wilde mango is een prima of zelfs beter alternatief voor cacaoboter, een van de belangrijkste ingrediënten van chocolade. Dat beweren wetenschappers van een Welshe universiteit. De ontdekking is mogelijk een antwoord op de dalende cacaoproductie wereldwijd.

Voor liefhebbers van chocolade is het an inconvenient truth die kan tellen: al verschillende jaren gaat de productie van cacao wereldwijd in dalende lijn. Twee jaar geleden al waarschuwden de chocoladereuzen Mars Inc. en Barry Callebaut dat de wereld met het grootste chocoladetekort in 50 jaar kampt. Oorzaken zijn onder meer plantenziektes, droogte en mislukte oogsten.

Een van de belangrijkste producten die van cacao worden gemaakt, is cacaoboter. Het goedje is erg gegeerd in de voedings-, de farmaceutische en de cosmetische industrie en is ook een van de voornaamste ingrediënten van chocolade. Tussen 2005 en 2015 is de prijs van cacaoboter zowat verdubbeld. Tegen 2020 zal de vraag met nog eens 30 procent stijgen.

Mangifera sylvatica

Uit onderzoek uitgevoerd aan de Bangor University in Wales blijkt dat de wildemangosoort Mangifera sylvatica wel eens redding kan brengen. Boter gemaakt van de pitten van deze fruitsoort uit Zuidoost-Azië blijkt immers erg gelijkaardig aan cacaoboter.

Mangoboter is mogelijk zelfs beter dan cacaoboter omdat ze meer vocht bevat. Volgens de onderzoekers geeft boter met meer vocht chocolade met minder vet tot resultaat. De wilde mango heeft het bijkomende voordeel dat de pit 40 tot 50 procent van zijn massa uitmaakt en zo verhoudingsgewijs meer boter oplevert. Ter vergelijking: de gewone mango heeft een pit met een grootte van slechts 9 tot 14 procent van zijn massa.

Assepoester

De onderzoekers noemen de wilde mango een "Assepoestersoort". Daarmee bedoelen ze dat het om een fruitsoort gaat waarvan de mens het volle potentieel niet benut. Ze menen dat zo nog wel meer "obscure" plantensoorten bestaan die van groot nut voor de mensheid kunnen zijn.