Jerry Heller, ex-manager gangstarappers N.W.A., overleden

Jerry Heller, manager van heel wat muziektalent, is overleden. Heller werd in de jaren 60 en 70 bekend als manager van groepen als Creedence Clearwater Revival, The Who en Black Sabbath. Daarna ging het bergafwaarts met zijn carrière, tot hij eind jaren 80 verschillende rappers onder zijn hoede nam. Heller overleed vrijdag, hij was 75.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het was de platenmaatschappij Ruthless Records, waarvan Heller een van de oprichters was, die het nieuws bekendmaakte. Heller had al met verschillende grote artiesten, onder wie Elton John, Pink Floyd en Creedence Clearwater Revival samengewerkt, toen hij in 1987 kennismaakte met Eazy-E, een van de stichtende leden van N.W.A..

Met Heller als manager bracht de groep het jaar daarop "Fuck tha police" uit, een brutale aanklacht tegen het politiegeweld tegen zwarten. Het protestnummer choqueerde de blanke goegemeente maar groeide wel uit tot een klassieker binnen het hiphopgenre.

In de daaropvolgende jaren verschilden Heller en groepsleden als Dr. Dré en Ice Cube steeds vaker van mening. Velen zien in Heller de oorzaak van het uiteenvallen van N.W.A. Volgens de andere bandleden bekommerde Heller zich alleen maar om Eazy.

In de vorig jaar uitgebrachte en bijzonder succesvolle film "Straight outta Compton" over de opkomst en ondergang van N.W.A., wordt Heller neergezet als een op geld beluste figuur. Tot grote onvrede van Heller zelf, die naar de rechter stapte en 110 miljoen dollar schadevergoeding eiste. Zijn eis werd echter niet ontvankelijk verklaard.