Jongen (9) haalt broer uit zwembad, belt hulpdiensten en reanimeert

In Duitsland is een jongen van 9 erin geslaagd zijn broertje van 2 te redden van de verdrinkingsdood. Beide broertjes, Markus en Rudolf, verbleven bij hun grootmoeder in het plaatsje Korbach toen het bijna-drama zich in het zwembad voltrok. Wat eerst een wanhopige telefonische oproep naar de hulpdiensten leek, mondde uit in een opmerkelijke heldendaad.
BERANGER / BSIP

Nieuwe luier

Markus (9) en Rudolf (2) worden 's middags opgevangen door hun oma. De vrouw verlaat kort de woonkamer om een nieuwe luier voor haar jongste kleinkind te halen. Als ze terugkeert, is Rudolf plots verdwenen. De peuter heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om naar de tuin te lopen. De oma vindt hem roerloos terug in haar zwembad. Samen met Markus haalt ze de kleine Rudolf uit het water.

Mond-op-mond

Terwijl de vrouw zich bekommert om Rudolf, belt Markus in tranen de hulpdiensten op. Het gesprek verloopt niet vlot: Markus is in paniek en zijn oma spreekt en verstaat slecht Duits. Ze kan zich enkel in het Russisch uit de slag trekken.

Operator Michael Seebold, die aan de andere kant van de lijn hangt, gooit het over een andere boeg. Hij focust zich op Markus en stelt hem gerust. "Ik blijf bij jou en help je", klinkt het.

Markus herpakt zich en voert de instructies stap voor stap uit die Michael doorgeeft om te reanimeren. Hij geeft zijn broer mond-op-mondbeademing en hartmassage. Intussen legt hij aan zijn oma ook nog -in het Russisch- uit wat hij juist doet. Rudolf ademt al zelfstandig wanneer een medische ploeg aan de voordeur belt. De peuter wordt naar het ziekenhuis gebracht en stelt het intussen goed.

Uitnodiging

De operator van dienst was zo onder de indruk van Markus dat hij de jongen al heeft opgezocht om hem te loven voor zijn moedige optreden en koelbloedigheid. De jongen is meteen ook van harte uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan de alarmcentrale.