Máxima opent expositie over Anna Paulowna

De Nederlandse koningin Máxima opent op 5 oktober een expositie over een van haar voorgangers: "Anna Paulowna, kleurrijke koningin". De tentoonstelling in Paleis Het Loo in Apeldoorn laat veel van haar kostbaarheden zien, want de Russische grootvorstin was dol op keizerlijke glitter en nam serviezen, meubelen, stoffen, juwelen en zelfs een complete kerkuitrusting mee toen ze naar Nederland kwam om met de latere koning Willem II te trouwen.
Anna Paulowna, zoals in 1841 geschilderd door Jean-Baptiste Van der Hulst

Anna Paulowna (1795-1865), zus van de Russische tsaar, kwam in 1816 naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waartoe ook België behoorde. Ze bleek een sleutelfiguur in de relatie tussen Nederland en Rusland en maakte mee dat de koning veranderde van politiek "machthebber" tot een voornamelijk symbolisch en publiek instituut.

De expositie, die in samenwerking met het Koninklijk Huisarchief wordt gemaakt, toont bruiklenen van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag en van diverse particulieren. De tentoonstelling is te zien tot en met 5 februari.