Merkel: "Nadenken hoe we vertrouwen kunnen terugwinnen"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel steekt de hand in eigen boezem na de electorale oplawaai voor haar partij CDU in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren. "Uiteraard ben ik zelf ook verantwoordelijk, maar we moeten nu vooral nadenken hoe we het vertrouwen kunnen terugwinnen."

Mecklenburg-Vorpommern mag dan als kleine deelstaat (1,6 miljoen inwoners) nationaal niet zoveel voorstellen, de verkiezingen waren wel een belangrijke test voor het "wir-schaffen-das"-vluchtelingenbeleid van Merkel, die vorig jaar bijna 1 miljoen vluchtelingen het land toeliet.

En die test is op een zware blamage uitgedraaid voor Das Mädchen: haar partij CDU werd in de deelstaat, overigens ook de heimat van Merkel, voorbijgestoken door de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die het net gemunt heeft op Merkels vluchtelingenbeleid. 

Merkel neemt de verantwoordelijkheid voor de nederlaag op zich en erkent dat het resultaat van de stembusgang te maken heeft met haar vluchtelingenbeleid van de voorbije maanden. Niettemin blijft ze haar beslissingen als "de juiste" bestempelen. "Iedereen moet nu nadenken over wat we moeten doen om het vertrouwen terug te winnen, ikzelf uiteraard in de eerste plaats", zo verklaarde de bondskanselier in de marge van de G20-top in de Chinese stad Hangzhou. "We hebben nog veel te doen om het vertrouwen terug te winnen. Het integratiethema en de uitwijzing van migranten zonder verblijfsrecht gaan een belangrijke rol spelen."