Niet betalen van alimentatie geen prioriteit voor gerecht

Het gerecht doet te weinig met klachten over de niet-betaling van onderhoudsgeld voor de kinderen na een scheiding. Dat zegt N-VA-kamerlid Goedele Uyttersprot in De Standaard. Gemiddeld komen bij de parketten in ons land zeven klachten binnen per dag, zo blijkt. Het merendeel wordt geseponeerd.

Uyttersprot vroeg de cijfers op bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daaruit blijkt dat over vijf jaar tijd (2010-2014) 11.245 klachten over de niet-betaling van onderhoudsgeld binnenkwamen bij de parketten.

In meer dan de helft van de gevallen werden de klachten geseponeerd. Vaak beslist het parket om geen gevolg te geven aan de klacht omdat het een strafvordering overdreven vindt, of omdat er andere prioriteiten zijn. In de periode 2010-2014 kwam het slechts in 771 gevallen tot een dagvaarding.

"Alarmerend dat er zoveel klachten blijven binnenkomen"

"Het is alarmerend dat er zoveel klachten blijven binnenkomen over mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen", zegt Uyttersprot in De Standaard. "Als de persoon die recht heeft op die centen daarin de steun krijgt van het parket en de politie, zou dat een mentaliteitswijziging met zich mee kunnen brengen. Nu gebeurt dat te weinig."

Bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) valt te horen dat er gewerkt wordt aan een betere samenwerking tussen alle betrokken juridische diensten. Daarnaast wordt ook ingezet op bemiddeling, waarbij de partijen in overleg naar een oplossing zoeken.