Nog een terreurverdachte opgepakt in ons land

In het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs is een nieuwe naam opgedoken. Abid Tabaouni werd in juli in ons land opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel. Intussen is hij uitgeleverd aan Oostenrijk. Het nieuws komt van CNN, maar is bevestigd door het federaal parket.

Volgens CNN is Tabaouni, een Marokkaan, een spilfiguur in het IS-netwerk achter de aanslagen van november vorig jaar in Parijs.

Die aanslagen hadden eigenlijk in meerdere landen tegelijk moeten plaatsvinden, zegt CNN ook. De zender concludeert dat na inzage in duizenden bladzijden documenten van Europese veiligheidsdiensten. Precieze locaties noemt CNN niet, maar volgens de zender zou er ook sprake zijn geweest van doelwitten in Nederland en andere plaatsen in Frankrijk.

Hoe kwam Tabaouni Europa binnen?

CNN reconstrueert ook de route van vier terreurverdachten naar Europa. Ze vertrokken in oktober samen van Syrië naar de Turkse kust, vanwaar ze samen met tientallen vluchtelingen in een bootje Griekenland bereikten. De twee mannen die in Parijs toesloegen, slaagden erin om verder te reizen. De twee anderen werden bijna een maand lang vastgehouden in Griekenland. Daardoor zouden ze niet hebben kunnen deelnemen aan de aanslagen in Parijs.

De dag na de aanslagen in Parijs zouden ze zijn aangekomen in een vluchtelingencentrum in Salzburg, Oostenrijk. Daar zouden ze hebben gewacht op een derde kompaan, Abid Tabaouni, een Marokkaan die via dezelfde route vanuit Syrië naar Europa zou zijn gekomen. Toen die in december het centrum binnenkwam, viel de politie binnen. De twee andere mannen werden gearresteerd, maar Tabaouni kon ontsnappen.

Hij werd uiteindelijk pas in juli gearresteerd in Brussel, op basis van een Europees aanhoudingsbevel dat door Oostenrijk was uitgeschreven. In augustus is hij uitgeleverd aan Oostenrijk, zegt het federaal parket.