Opnieuw meer studentenarbeid vorig jaar

De studentenarbeid in België is voor het zesde jaar op rij gestegen. Vorig jaar zijn 478.680 studenten minstens één dag aan de slag gegaan, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. Zij hebben bovendien allemaal meer gewerkt, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Het aantal aangegeven gewerkte dagen studentenarbeid steeg in 2015 met maar liefst 7 procent tot meer dan 11 miljoen. "Sinds de versoepeling van de studentenarbeid in 2012 nam het aantal aangegeven dagen al toe met 17 procent", verduidelijkt het RSZ.

Gemiddeld werkte een jobstudent vorig jaar 23 dagen, één dag meer dan het jaar voordien, en verdiende daarmee 1.703 euro bruto. Daarop zijn geen belastingen verschuldigd, maar wel 2,7 procent sociale bijdragen. Alles samen zijn er in 2015 voor ruim 815 miljoen euro aan studentenlonen aangegeven, ongeveer 8 procent meer dan in 2014.

Voorts blijkt dat studenten steeds vaker het hele jaar door werken. Het aandeel studenten dat alleen in de zomermaanden (juli, augustus en september) actief was, zakt van 37 procent in 2012 naar 28 procent in 2015, terwijl het aandeel studenten dat in de vier kwartalen van het jaar actief was, steeg van 12 naar 16 procent. Die trend lijkt zich ook door te zetten in 2016, zegt het RSZ.