Parijse parket vraagt dat Sarkozy terechtstaat

Het parket van Parijs vraagt dat ex-president en huidig presidentskandidaat Nicolas Sarkozy zich voor een rechtbank verantwoordt voor gesjoemel tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012.

Sarkozy wordt verdacht van illegale financiering, in het bijzonder door het wettelijk plafond te hebben overschreden en dat te hebben weggemoffeld. Hij wordt er niét van verdacht dat hij op de hoogte was van een systeem met vervalste facturen. 

Het parket wil dat alle veertien betrokkenen in deze zaak-Bygmalion voor de rechter komen. Onder hen nog verscheidene andere hoge functionarissen van de voormalige UMP, nu omgedoopt tot "Les Républicains".

Via het bedrijf Bygmalion zouden facturen zijn uitgeschreven voor een totale waarde van 18 miljoen. Dat was een trucje om het plafond op de verkiezingsuitgaven toch te overschrijden. Later werden zo nog eens 13,5 miljoen euro onkosten van de UMP betaald.

Het komt nu aan de onderzoeksrechters toe om daarover te beslissen. Indien Sarkozy in mei tot president wordt verkozen en naar de rechtbank is verwezen, zal de berechting pas gebeuren na het einde van zijn mandaat, in 2022 dus, aldus Europe-1.