Peeters wil dat Waals Gewest terrein Caterpillar in handen krijgt

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) vindt dat Caterpillar na de sluiting van zijn vestiging in Gosselies het bedrijfsterrein aan het Waals Gewest moet afstaan. Hij wil dat er een harde onderhandeling komt met het bedrijf, maar waarschuwt meteen ook dat het erg moeilijk wordt om de overheidssteun uit het verleden terug te vorderen.

De prioriteit na de aankondiging van de sluiting van Caterpillar in Gosselies - waaardoor 2.200 banen verdwijnen en indirect nog veel meer - is om een "zeer moeilijk en directe" discussie te voeren met de directie in België en in de Verenigde Staten. Dat zegt federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in La Libre Belgique en La Dernière Heure. Hij roept op om "alternatieven te vragen" voor de sluiting, zoals de overdracht van de terreinen van de fabriek aan het Waals Gewest.

"We moeten de mogelijkheden tot terugbetaling van de subsidies en de fiscale voordelen kunnen onderzoeken in het geval van een sluiting. Dat is een oefening die we hebben gemaakt met Opel en Ford, en die we ook zullen maken voor Caterpillar", aldus Peeters, die herinnert aan het feit dat de Vlaamse regering de terreinen van Ford Genk heeft kunnen behouden.

Peeters voegt eraan toe dat "elk geval verschillend is", maar dat het "niet onmogelijk is" dat Caterpillar zijn terreinen zal overdragen aan het Waals Gewest. De terugbetaling van de fiscale voordelen is echter "veel ingewikkelder, en zelfs onmogelijk", meent Peeters. De minister van Werk verklaart nog dat hij bereid is om zijn ervaringen als onderhandelaar te delen met de Waalse minister-president Paul Magnette (PS).

Morgen zit Peeters in elk geval rond tafel met de directie en bonden van Caterpillar. Het is de bedoeling dat ook premier Charles Michel mee aanschuift.

Di Rupo: "Overnemer vinden"

Dit weekend zei PS-voorzitter Elio Di Rupo al dat er een overnemer gezocht moet worden voor het bedrijf. Hij verwijst naar de technologische kwaliteit van de site en het hoge opleidingsniveau van de werknemers.

‘Het is uitgesloten dat de Amerikanen al het materiaal en alles wat zich in de fabriek bevindt en de gebouwen zomaar achterlaten. Dat instrumentarium moet gebruikt worden, desnoods door andere bedrijven. We moeten er alles aan doen om dit industriële weefsel voor Charleroi en Wallonië in het algemeen niet te verliezen, verklaarde de PS-vooriztter zondagmiddag op RTL-TVi.