Slakkenactie en mensenketting tegen "Jungle" Calais

In Calais hebben vrachtwagenchauffeurs, winkeliers en inwoners actie gevoerd voor de sluiting van het vluchtelingenkamp, de "Jungle". Ze zijn de overlast beu. Na overleg met de overheid hebben de organisatoren van het protest opgeroepen om de blokkade op te heffen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Toch lijkt het grootste deel van verzet intussen op te lossen. Volgens de Franse politie was de "slakkenactie" van vrachtwagens en tractoren rond twee uur vanmiddag voorbij. Sommige demonstranten hadden wel al laten weten dat ze de wegen zullen blijven blokkeren tot de regering luistert, maar na overleg met de overheid heeft de regionale transportfederatie, een van de organisatoren van het protest, opgeroepen om de blokkade te beëindigen.

De overheid heeft beloofd dat de "Jungle" spoedig ontruimd zal worden, dat er 200 extra politieagenten zullen ingezet worden om de veiligheid van de vrachtwagens te verzekeren en dat er een fonds komt voor bedrijven die in de problemen zijn geraakt door de aanhoudende problemen met de vluchtelingen. Daarop zijn de blokkades opgeheven. 

Meer dan honderd vrachtwagens en tractoren waren in colonne naar de omgeving van Calais gereden, om er te protesteren tegen het vluchtelingenkamp. De actievoerders eisten een concrete datum voor de sluiting van het kamp. Ze hebben genoeg van de overlast. Inwoners van Calais stapten op in een betoging en vormden een mensenketting.

"Onmiddellijke beveiliging nodig"

Vanmorgen vroeg al verzamelden boeren en truckers in Boulogne-sur-Mer en in Loon-plage (Noord-Frankrijk), in de buurt van Duinkerke, voor een langzaamaanactie tot Calais. Volgens de organisatoren worden bij de twee langzaamaanacties bijna 80 vrachtwagens en honderden tractoren ingezet.

"Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft dan wel de ontmanteling aangekondigd, maar we hebben nood aan een onmiddellijke beveiliging. Als de ontmanteling binnen drie maanden gebeurt, zijn dat drie maanden van nieuwe gevallen van agressie tegen de vrachtwagenbestuurders of van geweld tegen individuen", zegt David Sagnard, de voorzitter voor Pas-de-Calais van de FNTR (Fédération Nationale des Transports Routiers).

Omstreeks 9 uur hebben de handelaars van Calais samen met de havenwerknemers een menselijke ketting gevormd in de buurt van het Stade de l'Épopée. Om 10 uur kwamen de vrachtwagens en tractoren de deelnemers aan de ketting ophalen en ging de tocht voort richting het eindpunt. Dat is de afslag naar de Kanaaltunnel, waar de manifestanten de A16 willen blokkeren.

Cazeneuve kondigde vrijdag aan dat het kamp in Calais "zo snel mogelijk" dicht gaat, maar gaf geen datum op. In het kamp leven volgens de overheid 6.900 migranten, volgens de organisatie meer dan 9.000. De meeste kampbewoners komen uit Afghanistan, Irak en Soedan.