Turks-Belgische vrouw weet nog steeds niet waarom ze werd opgepakt

Bilen Ceyran, de Belgische studente van Turkse origine die vorige week werd gearresteerd in Turkije, is weer terug in ons land. Wat haar precies ten laste wordt gelegd, zal ze pas weten wanneer haar proces in Turkije begint.

De 24-jarige studente is vicevoorzitter van een linkse jongerenorganisatie die sympathie heeft voor de Koerdische zaak. Ze vermoedt dat dat aan de basis ligt van haar aanhouding, maar wat haar nu juist ten laste wordt gelegd, is geheim.

"Zelfs mijn Turkse advocaten hebben nog geen toegang tot het dossier", zegt ze. Wel komt er een proces. "Pas wanneer dat begint, zal ik weten wat me ten laste wordt gelegd."

Bilen Ceyran wil een klacht indienen tegen de Turkse staat. "Ik ben niet van plan het hierbij te laten", zegt ze. "Ik start een juridische procedure, want ik daar een week vastgehouden zonder te weten waarom. En ik was echt bang tijdens mijn arrestatie". Ze gaat binnenkort ook contact opnemen met haar advocaat en de Belgische autoriteiten om over het dossier te praten.

Ceyran heeft de dubbele nationaliteit, wat de kwestie diplomatiek wat gevoeliger maakt. De Turkse ambassade in België kent de details van de zaak niet en mag ze ook niet kennen, maar zegt opgelucht te zijn dat de studente terug in België is.