Vijftigtal doden bij reeks aanslagen in Syrië

De terreurgroep IS heeft vijf aanslagen in Syrië opgeëist die in totaal een vijftigtal levens hebben geëist. Drie van de aanslagen, waaronder een dubbele zelfmoordaanslag, waren gericht tegen steden die in handen zijn van het regime van Bashar al-Assad, de andere twee vonden plaats in de Koerden gecontroleerd gebied.
Bij de ontploffing in Tartous vielen het meeste slachtoffers.

IS heeft de aanslag opgeëist via het persbureau Amaq, dat een spreekbuis is voor de terroristische groep.

De dodelijkste aanslag vond plaats aan een brug in de door de regering gecontroleerde stad Tartous. Daarbij werden 35 mensen gedood volgens plaatselijke ziekenhuizen en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.Andere bronnen spreken over 43 doden en 45 gewonden.

Volgens de Syrische staatstelevisie was het een dubbele aanslag, waarbij eerst een bomauto tot ontploffing werd gebracht, en vervolgens een zelfmoordterrorist zich opblies toen reddingswerkers naar de plaats van de aanslag kwamen.

In de stad Homs, eveneens onder controle van de regering, ontplofte eveneens een bomauto. Daarbij werden drie mensen gedood volgens de staatsmedia, volgens het Observatorium ontplofte de auto bij een controlepost van het leger en werden er vier soldaten gedood. 

De laatste aanslag in door de regering gecontroleerd gebied vond plaats ten westen van Damascus, aan de ingang tot de stad al-Saboura. Daarbij werd een man gedood en raakten er drie gewond, volgens de staatsmedia, volgens het Observatorium waren er drie doden. 

 

Koerden

In het centrum van de noordoostelijke stad Hasaka, in door de Koerden gecontroleerd gebied, ontplofte een motorfiets. Daarbij vonden volgens het Observatorium voor de Mensenrechten vijf mensen de dood, onder wie drie leden van een militie die een bondgenoot is van de Koerdische YPG-militie.

Ook in de stad Qamishli ontplofte een bom maar daarbij vielen volgens het Observatorium geen slachtoffers. Volgens het persbureau Amaq, dat verbonden is met IS, werden zeven Koerdische ordestrijdkrachten gedood bij die aanslag. IS en Amaq hebben de neiging om het aantal slachtoffers bij aanslagen te overdrijven.