Washington onderzoekt geheime Russische operaties

In de Verenigde Staten voeren de veiligheids- en inlichtingendiensten onderzoek naar een mogelijke geheime Russische operatie die wantrouwen zou proberen te creëren tegenover de presidentsverkiezingen die eraan zitten te komen. Dat meldt de krant The Washington Post.

De operatie wordt geleid door James Clapper, de zogenoemde Director of National Intelligence (DNI), wiens inlichtingendienst rechtstreeks onder president Barack Obama ressorteert. "Een mogelijke Russische operatie in de Verenigde Staten is iets wat ons bezighoudt", bevestigt een anonieme veiligheidsfunctionaris aan The Washington Post.

Zo heeft de binnenlandse veiligheidsdienst FBI al gewaarschuwd voor mogelijke cyberaanvallen en mogelijke verstoringen van het verkiezingsproces. De veiligheidsfunctionaris wil niet bevestigen dat er bewijzen zijn van een Russische geheime operatie of dat daar plannen voor zouden bestaan. "Maar zelfs elke aanwijzing dat iets onze veiligheid of onze verkiezingen in het gedrang kan brengen, verontrust ons ten zeerste", klinkt het.

Het onderzoek wordt gevoerd door de FBI, het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, de inlichtingendienst CIA en het Agentschap voor Nationale Veiligheid.

In juli waren er al geruchten dat het Kremlin achter de hacking zou zitten van e-mails van de Democratische Partij, waardoor de Democratische partijconventie met een valse noot begon. Uit de mails bleek namelijk dat de partijtop Hillary Clinton steunde tijdens de voorverkiezingen, boven haar concurrent Bernie Sanders. Hoewel het Kremlin de geruchten ontkende, zijn veel Amerikaanse politici ervan overtuigd dat president Obama Moskou rekenschap moet vragen voor wat is gebeurd.

Volgens Moskou zijn de beschuldigingen echter ingegeven door anti-Russische gevoelens en probeert Washington zo de aandacht af te leiden. "Het maakt niet echt uit wie de gegevens van het Democratische partijhoofdkwartier heeft gelekt", aldus de Russische president Vladimir Poetin tegen Bloomberg News. "Het belangrijkste is dat de inhoud ervan is bekend geraakt."